Alt om å legge tregulv og vedlikehold av tregulv

Vi skiller mellem to hovedtyper innenfor tregulv: bærende og ikke-bærende gulv.

  • Et bærende tregulv ligger på bjelker eller tilfarere, og gulvbordene er så tykke at de fint kan bære vekten av både møbler og mennesker som beveger seg rundt på gulvene. Til denne kategorien kan du finne parkettbord og forskjellige typer plankegulv.
  • Et ikke-bærende tregulv legges ofte som flytende på et bærende undergulv, men det kan også spikres eller limes fast. Lamellgulv, lamintagulv og parkettstaver er eksempler på ikke-bærende gulv.

Tregulv – forskjellige typer

Det finnes en rekke forskjellige materialtyper til gulvlegging, og en mengde tresorter som egner seg til formålet. De mest brukte typene er:

  • Gulvbord: Massive gulvbord med not og fjær som er høvlet. Oftest finner du disse av furu og gran, i tillegg til i mindre omfang fra forskjellige løvtrær som eik, ask, bøk og bjørk. Gulvbord kalles ofte for planker.
  • Stavparkett: Rektangulære enkeltstaver, som for det meste er laget i massivt tre av tradisjonelle europeiske tresorter som bøk, eik og ask. De lages både med og uten fjær og not, og settes sammen ved at de presses mot hverandre.
  • Parkettbord: Massive enkeltstaver, som er satt sammen med en spesiell skjøt og utstyrt med fjær og not på alle fire sider. De settes sammen på samme måte som stavparkett, og kan legges som flytende tregulv eller settes fast med spiker eller lim.
  • Parkettruter: Består av enkeltruter, ofte av harde tresorter, som er limt sammen i større enheter i en fabrikk. De brukes som regel til limte tregulv, men noen typer kan også brukes til flytende tregulv på et begrenset område. Resultatet er flott, og fordi rutene ofte leveres med lavt fuktinnhold, er risikoen for sprekker veldig begrenset.
  • Lamellparkett: Består for det meste av en trelags-konstruksjon med et bunnlag av nåletre, et sperrelag av en trebasert plate (f.eks. MDF, sponplate eller kryssfinér) og et slitelag av tre. Slitelaget kan være et helt stykke trefinér eller oppdelt som stavparkett. Derfor kan lamellparkett fås med forskjellig utseende.
  • Klossegulv: Består av rettvinklede treklosser av eik, furu, gran eller lerk, som limes på et fast undergulv med endestykket opp. Dermed får du et flott, særpreget mønster.

Alt om gulvvask – og vedlikehold av tregulv >>