Fiks det i en fei! Tregulvet har flere hull

Et irriterende hull i et malt tregulv, kan repareres raskt og enkelt, og kjemisk tre er et opplagt reparasjonsmateriale. Det har den fordelen at det ikke krymper. I tillegg herder det lynraskt – slik at du kommer videre med en gang.

Lapp hullet med kjemisk tre

Det er en stygg fordypning i tregulvet, der skitt samler seg. Det fikses enkelt med kjemisk.

Er det gamle tregulvet overmalt uten at hull og sprekker er blitt sparklet ut først, vil du ende opp med små hull og fordypninger flere steder.

Det gir selvfølgelig et rustikt utseende, men i lengden er det også ganske irriterende, fordi fordypningene samler støv, skitt og vann.

Heldigvis kan denne typen hull og sprekker repareres enkelt, og skal du likevel pusse opp gulvet med ny maling, er det opplagt å sparkle igjen hullene, slik at gulvet blir jevnt, uten hull og sprekker.

Det gjøres raskt og enkelt med kjemisk tre (også kalt trefyller). Det er ideelt til formålet, fordi du kan fylle opp hele hullet på én gang, da massen ikke krymper. Allerede etter cirka 20 minutter er reparasjonen gjennomherdet, og du kan derfor raskt gå videre til slipingen.

Hardheten på kjemisk tre tilsvarer furu, så det er enkelt å slipe ned reparasjonen i nivå med gulvet.

Derfor har det gått galt

Hull i malte tregulv kan oppstå på flere måter. I dette tilfellet er det nok bare snakk om at det er blitt malt oppå en liten råteskade, uten å sparkle og reparere først. Men det hender også at en kvist løsner og faller ut, eller at et gulvbord får et voldsomt hakk fra en stor, tung gjenstand.

Uansett hvordan skaden oppstår, er det stygt å se på – og ikke minst upraktisk, fordi det samler seg mye skitt i hullet. I tillegg samler det seg ofte også vann i hullet når gulvet blir vasket.

SLIK GJØR DU

1.
Strek opp med en blyant der treverket er mykt rundt hullet. Du kan finne det myke treet med en skrutrekker. Den går lett ned i det ødelagte treverket, men er samtidig ikke spiss nok til å gå ned i hardt og friskt tre.

2.
Med et stemjern kan du deretter fjerne det myke treverket – bit for bit. Fortsett til hele kanten rundt hullet består av hardt og fast treverk. Rens også opp i bunnen av hullet, hvis det er nødvendig.

3.
Så skal hullet renses for spon og støv. En børste er ikke tilstrekkelig; du må bruke en støvsuger. I dette tilfellet var bunnen så fast, at vi ikke trengte å rense særlig dypt ned.

4.
Kjemisk tre kommer i to tuber, der den store innholder selve sparkelmassen, og den lille er en effektiv herder. Bruk en glatt og ikkesugende plate til å blande på.

5.
Når de to komponentene er blandet, har du bare et par minutter på deg før massen begynner å herde. Trykk massen ned i hullet, slik at den stikker litt over gulvet.

6.
Etter 20 minutter kan du slipe. Slipepapir med korn 80 er ideelt til å slipe massen jevn med det omgivende gulvet. Beveg maskinen frem og tilbake, slik at malingen ikke brenner seg fast på slipepapiret.

    Akkurat nå leser andre ...