Fiks det ødelagte gulvbordet

Stygge flekker og store hakk kan ødelegge et hvert flott gulv. Men du trenger ikke å ergre deg lenge over de stygge flekkene, for med riktig verktøy og denne veiledningen, kan du med kirurgisk presisjon skifte ut det ødelagte gulvbordet – uten at det vil synes.

Intro

Det kan være mange og gode grunner til å ville skifte ut et gulvbord. En stygg flekk etter en potteplante, en dyp ripe etter tunge møbler i spisestuen, eller en klassisk utett radiatorventil, som har etterlatt seg en eller flere gjennomvåte gulvbord, slik at de er blitt stygge og misfargede.

Løsningen er enkel

Men løsningen er enkel. Du skal bare bruke en multikutter til å skjære ut den stygge biten av gulvet, og erstatte den med noe nytt og friskt. Det krever selvsagt at du enten har en stump av et gulvbord liggende, eller at du kan få kjøpt et tilsvarende i et byggvarehus.

LES OGSÅ: Lag en perfekt reparasjonen av tregulvet

TIPS: Er gulvet utgått?

Er gulvet utgått, er en mulighet å kikke under et skap som uansett aldri kommer til å flyttes. Det kan hende du kan skjære ut en liten bit der.

Her viser vi hvordan du skifter et ødelagt gulvbord rundt en radiatorventil. Det er litt vanskeligere enn å skifte et helt rett gulvbord, men prinsippene er de samme.

DETTE SKAL DU BRUKE

Til utskifting av et gulvbord, får du bruk
for forskjellige verktøy og litt lim.

 • BREKKJERN
 • SAG
 • STEMJERN
 • LIM
 • HULLSAG
 • HAMMER
 • MULTIKUTTER

Veiledning

1

Begynn med å tegne en strek på det ødelagte gulvbordet, 5 mm fra skjøten der det støter mot det neste bordet. Bruk multikutteren til å sage gjennom bordet i streken.

2

Bryt av de siste 5 mm, slik at bordet ved siden av kan brukes som guide for det nye. Sag ut et nytt gulvbord i en lengde som passer helt inn mot veggen.

3

Mål avstanden fra veggen til sentrum av røret, og slå en vinkelrett strek på bordet i den samme avstanden. Det er denne streken du skal sage etter i neste trinn. Mål deg frem til hvor på streken røret skal gå gjennom, og bor et hull i en størrelse som gir 8-10 mm luft rundt røret.

4

Sag gjennom hullet (etter streken). Du har nå to biter gulvbord, en kort og en lang, som sammen passer perfekt rundt radiatorrøret.

5

Fjern den nederste delen av noten. Dermed vil de to nye bitene gulvbord gli pent på plass, uten å støte sammen med fjæren fra det gamle gulvet.

6

Lim de to bitene gulvbord på plass rundt røret. Tørk av overskytende lim med en våt klut, og sett noe tungt oppå, som holder på bordene mens de tørker.

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Tregulv