Redd gulvet – bytt én enkelt stav

Et svimerke i parkettgulvet trenger ikke å være en katastrofe. Hvis merket ikke kan slipes vekk, kan du nemlig klare deg med å bytte én enkelt stav. Kan du i tillegg finne et sted å “låne” staven, kan reparasjonen gjøres helt usynlig.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
10 kroner

Intro

Det er åpenbart at det ikke er mulig å slipe vekk det svidde feltet på gulvet. Derfor velger vi å bytte ut parkettstaven. Til denne jobben er multikutteren uunnværlig, og vi setter på et fintannet blad, slik at vi kan gjøre utskjæringen med størst mulig presisjon.

Det er nemlig veldig viktig at vi ikke kommer i skade for å ødelegge parkettstavene rundt – verken ved utskjæringen eller når staven skal tas opp med stemjernet.

PROBLEM:
En varm askebøtte har laget et dypt brennmerke i fiskebeinsgulvet.

LØSNING:
Den svidde parkettstaven er byttet ut med en stav fra under platen foran vedovnen.

Materialer

• En parkettstav
• Trelim (PVA-lim)

Spesialverktøy

• Multikutter
• Hullsag

Tidsforbruk

2-3 timer

Pris

Cirka 10 kroner for lim

Vanskelighetsgrad

Det krever litt presisjon å skjære løs parkettstavene. Resten av jobben er enkel.

Veiledning

01
Staven fjernes 5 Trinn

1

Utstyrt med stemjern, sjekker vi i første omgang om staven er til å redde. Hvis misfargingen ikke er dypere enn et par mm, kan du nemlig være så heldig at svimerket kan slipes vekk. Det går ikke her - derfor må vi bytte staven helt.

2

Vi skjærer rundt staven med en multikutter, cirka 1 mm innenfor kanten til de tilstøtende stavene. Du kjenner når du skjærer gjennom fjæren. Når du er kommet dit, er du dypt nok.

3

Sitter staven fortsatt fast etter utskjæringen, er det smart å lage et hull i endene på staven med en hullsag. Ligger staven derimot løst, kan du skru en skrue inn i den og trekke den opp.

4

Stikk et sløvt stemjern i hullet med den flate siden opp, og bank det inn under parkettstaven med en hammer. Hullet er holdt 1 cm fra enden av staven, slik at stemjernet ikke skader den tilstøtende parkettstaven når staven trekkes opp.

5

Kanten av hullet skjæres rent med et skarpt stemjern, for å fjerne rester av tre og lakk. Hvis parkettstaven har vært limt til undergulvet, skal også limrestene fjernes nøye med stemjernet.

02
Ny stav settes i 6 Trinn

Når den skadede staven er fjernet, handler det om å finne et sted vi kan “låne” en parkettstav uten at det synes. I vårt tilfelle kan den løse messingplaten foran vedovnen løftes opp. Det var et opplagt valg å finne en ny stav under den. Vi velger en parkettstav som passer i fargen til reparasjonsstedet, og skjærer den løs med multikutteren.

Når vi skjærer rundt staven, sørger vi for å sage 1 mm utenfor kanten av staven, slik at den ikke skades. Med et lite snitt i den tilstøtende staven, lager vi plass til å få ned et stemjern som kan bryte opp staven. Etter litt tilpassing kan staven limes på plass.

1

Vi fortsetter med å få opp den nye parkettstaven uskadet. Du kan bore et hull i den tilstøtende parkettstaven. Eller som her, å skjære et 45 graders snitt i den tilstøtende parkettstaven.

2

Fjern litt av en tilstøtende stav, og bank inn et sløvt stemjern under parkettstaven. Husk å vende den flate siden oppover. Bryt parkettstaven forsiktig opp, og prøv om den passer på den nye plassen.

3

Med et skarpt stemjern kan du forsiktig skrelle spon av kanten på parkettstaven, hvis den sitter for stramt. Hvis parkettstaven er tykkere enn hullet er dypt, må du skrelle av undersiden. Heller 1 mm for tynn, slik at det er plass til limet.

4

Legg hvitt trelim (PVA-lim) i hullet. Fordel det jevnt på kanter og i bunnen av hullet med en liten pensel. Bruk heller for mye lim enn for lite.

5

Legg den gamle parkettstaven på tvers av den nye. Flytt den frem og tilbake mens du forsiktig banker på den med en hammer. Fortsett til den nye staven er i nivå med de andre stavene.

6

Når limet tørker, kan det oppstå sprekker i sammenføyningene. Dryss derfor litt av den fine sagflisen fra sagingen over limet. Bland det med limet, og fyll sprekkene med det. Overskytende lim skal tørkes vekk med en gang.

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

TIPS: Fordel limet med en pensel

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...