Slik fjerner du hullene i tregulvet

Vi har fjernet en gammel radiator, og nå står vi med et velkjent problem: to runde hull i gulvet, der radiatorrørene tidligere gikk. Gulvet må lappes, og det er heldigvis både raskt og enkelt når du har riktig verktøy.

Hull i tregulvet

Vi har fjernet en radiator, og nå skiller hullene etter varmerørene seg virkelig ut.

Intro

Det etterlater seg et par temmelig stygge og iøynefallende hull i gulvet, når du fjerner gamle radiatorer. Disse hullene skal dekkes raskest mulig, og her skal du lage det snekkere også kaller en “lus”.

En lus er et trestykke som fungerer som en lapp. Når du er grundig med å måle opp og skjære til, blir lusen en helt integrert del av gulvet. Det er selvfølgelig enklere å oppnå et helt ensartet gulv, hvis lusen lages av treverk i samme nyanse som gulvbordene, selv om det kan være vanskelig å finne. Ellers vil det ofte bli nødvendig å slipe ned gulvet. Det skal vi uansett gjøre her, hvor vi har fjernet de gamle radiatorene i forbindelse med at vi skal slipe et gammelt lakkert gulv.

LES OGSÅ: Flott reparasjon av tregulv

Vi bruker en multikutter og en kapp og gjærsag, fordi det gjør jobben både raskere og enklere enn håndverktøy. Men et stemjern, en finérsag og en gjærekasse kan også klare oppgaven.

God fornøyelse!

Derfor har det gått galt

  • Hullene etter radiatorrørene er tydelige når radiatoren er fjernet. Det får gulvet til å se stygt ut.
  • Et stygt, ripete gulvbord, der ripene ikke kan fjernes med andre metoder, kan også skiftes ved å bruke denne metoden.
  • Et gulvstykke med et brenn merke eller en flekk som har trengt dypt ned i treverket, kan også bli pent igjen med denne metoden.

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

1

Vi bruker et gulvbord til å merke opp hvor lusen skal være. Sørg for at det er cirka 2-3 centimeter ekstra på hver side av hullene.

2

Med en kapp-/gjærsag har vi skåret en mal, som hjelper oss med å skjære nøyaktig 30 grader ned i gulvet. Pass på ikke å gjøre mer skade enn høyst nødvendig på en eventuell dampsperre, og skjær deg kun akkurat gjennom treet!

3

Radiatoren etterlater også hull i dampsperren, og de skal repareres. Det gjøres med noen stykker dampsperreteip.

4

Vi lager en lus av et originalt gulvbord. Lusen skjæres til med et 30 graders snitt i endene. Da passer den ned i hullet, som vi også skar med 30 graders kanter.

5

Når lusen passer til hullet, smøres det lim på alle sider. Vi bruker vanlig trelim. Sett lusen i hullet, og legg noe tungt oppå.

6

Så er lusen på plass, og gulvet kan slipes. Vi begynner med å slipe lusen helt plan med resten, før vi sliper hele gulvet.

Materialer

Den finnes ikke i alle verktøykasser, men til en oppgave som denne er multikutteren til stor hjelp.

    Akkurat nå leser andre ...