Sparkle skaden – få et flott gulv igjen

Et malt gulv “sladrer”. Hvis det er hull eller hakk i det, er de ekstra synlige. Her er det larveganger som skjemmer gulvet. Men gangene kan enkelt gjøres usynlige med sparkelmasse og maling. Det gjelder bare å få det gjort.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
150 kroner

Intro

Å male gulvet kan være en fin måte å redde et slitt gulv på, slik at det ser nytt og pent ut. Det har likevel den ulempen at larveganger og hakk blir mer synlige. Til gjengjeld er dette enkelt å gjøre noe med, fordi det kan skjules med en overkommelig sparklingsjobb ved at hullene fylles opp med sparkelmasse, slik at de ikke synes lenger.

Her sparkler vi med Filler Ekstra fra Dana. Den er ferdigblandet på tube, slik at den er enkel å arbeide med. Det fylles i hullene med en 5-6 cm bred sparkel. Det er en god idé å bruke kneputer, da det kan være hardt for knærne å arbeide i knestående på gulvet.

Problem

Larvegangene er veldig tydelige i det hvitmalte gulvet. Derfor vil vi gjøre noe med dem.

Løsning

Hullene sparkles med hvit sparkelmasse. Etterpå slipes og males området.

Tidsforbruk

1-2 timer (ekskl. tørketid)

Pris

Cirka 150 kroner, men det avhenger av omfanget.

Vanskelighetsgrad

En lett og overkommelig oppgave, som alle kan klare.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

1

Området med larveganger renses for løs maling med en stiv børste. Det sikrer en god bunn å sparkle på. Husk å støvsuge før du sparkler.

2

Fyll hullene med sparkelmasse. Den trykkes ut i små porsjoner og sparkles på langs av bordene. Trekk av så mye som mulig, slik at du begrenser slipearbeidet. La deretter sparkelmassen tørke et døgns tid.

3

Slip gulvet der du har sparklet. Du skal vente med å slipe til sparkelmassen er helt tørr. Slip først med korn 60-80, og deretter med korn 120-150. Da får du en helt glatt overflate.

4

Nå skal gulvet rengjøres grundig. Først med støvsuger, deretter skal det vaskes med en hardt oppvridd klut, slik at du forsikrer deg om at alt støvet er borte, og du har en ren bunn å male på.

5

Til slutt males gulvet. Bruk den samme malingen som tidligere er brukt på gulvet, slik at du er sikker på at malingen kommer til å hefte skikkelig. Er det store flater, bør du rulle på malingen.

Video

TIPS: Unngå løse penselhår i malingen

Video

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...