Slip treet med et grovt stykke sandpapir, f.eks. korning 40. Du behøver ikke å pusse veldig mye, bare så de mange små flisene forsvinner. Du må ikke slipe det rå treet med hånd og sandpapir, det gir bare flis i fingrene. Bruk en exentersliper.

Her har håndverkeren bare slipt ett enkelt bord. Han maler først det «rå» bordet til venstre for det slipte med et enkelt dypp maling. På grunn av de mange ujevnhetene og fliser, er bordets sugeevne veldig stor. På det slipte bordet er det mye mindre materiale til å suge malingen til seg, og resultatet viser seg da også med det samme.

Malingen er for det første mye lettere å smøre på, men den rekker også mye lenger. Du kan i hvert fall regne med å spare minst halvparten av den dyre malingen, hvis du sliper det ru treet først.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bruk en fuktmåler før du maler treverk!

Hvis du prøver å male et treverk som er for fuktig, vil malingen skalle av fordi fukten trenger ut av treet når det tørker. I verste fall vil den fukten som du lukker inn under et lag maling få treet til å råtne. Derfor anbefaler vi at du bruker en fuktmåler. Den stikker du inn i treet, og er fuktprosenten høyere enn 15 % burde du vente til solen og vinden har tørket treet.

Akkurat nå får du en multidetektor som inneholder fuktmåler, sammen med to nummer av Gjør Det Selv.

Ja takk: Vis meg multidetektoren!