Lett
Vanskelig

D et er lett å male et tregulv. Men før du går i gang med malerullen, skal du være omhyggelig med klargjøringen for å få et godt resultat. Det gjelder uansett om du skal male på et parkettgulv eller et vanlig bordgulv. Fjern de ujevnhetene som måtte være i gulvoverflata, og bruk tid på en effektiv rengjøring med grunnrens. Deretter bør du slipe gulvet. Vil du male et lakkert gulv, skal du slipe det helt matt.

Vil du male et gammelt bordgulv, skal du rense fugene grundig slik at du ikke risikerer å få blandet støv og smuss inn malinga underveis i arbeidet. Når du har slipt gulvet, skal det vaskes i rent vann slik at det er helt rent og støvfritt. Er det mørke kvister i treet, kan du dessuten gi dem et strøk kvistlakk slik at du er sikker på at de forsvinner helt under malinga. Gulvmalinga kan godt fylle ut mindre sprekker i bordgulvet. Men er det tørre ujevnheter, bør du sparkle dem, ellers blir de meget tydelige på et malt gulv.

Du skal være klar over at det med tiden godt kan komme sprekker i den malte overflata fordi tre for eksempel kryper i tørre perioder. Vil du være helt sikker på at gulvet skal holde seg helt glatt, skal du sparkle alle sprekkene. Velg ei gulvmaling i samråd med din fargehandler. Han bør kunne fortelle deg hvilke krav som stilles til malinga – alt etter hvilket rom som skal males, og hvor stor slitasjen er i rommet. Uansett hvilken maling du velger, skal tørketiden overholdes, og flytt først inn møblene når malinga har herdet helt.