1. FEIL Du trekker spor i den nesten overflatetørre malingen.

En gang, for ikke så lenge siden, var maling oppløst med terpentin. Når malingen var lagt på treet, tørket den nedenfra og opp. Overflaten tørket altså til slutt. Slik er det ikke lenger, derfor skal du være litt mer forsiktig. Moderne maling består mest av vann. Og den typen maling tørker på overflaten først, deretter nedover. Trekker du en pensel gjennom malingen noen minutter etter at du har lagt den på, etterlater du derfor penselspor.

Ikke gå tilbake: Når du først har strøket på malingen, skal du la den være i fred.

Ikke gå tilbake: Når du først har strøket på malingen, skal du la den være i fred.

2. FEIL: Du legger for lite maling på rullen.

Det er helt naturlig å prøve å få den dyre malingen til å rekke lengst mulig. Men hvis du kjører malerullen tørr, risikerer du dessverre å trekke av den malingen du allerede har lagt på. Dermed får du tydelige spor i malingen. Du skal derfor sørge for at det er godt med maling i rullen. La en lampe skinne langs veggen for å se resultatet.

Unngå å trekke en tørr rull gjennom et malt område.

Unngå å trekke en tørr rull gjennom et malt område.

3. FEIL: Du glemmer vått i vått.

Det krever litt logistisk sans å male en vegg. Du skal nemlig sørge for at du maler “vått i vått”. Det betyr at du ikke skal kjøre malerullen for langt tilbake på den delen av veggen du allerede har malt, og som er i ferd med å tørke. Det gir nemlig kjedelige spor. Mal for eksempel fra høyre mot venstre, ovenfra og ned, som vist på tegningen.

Tenk i felt. Hvert felt males ferdig i riktig rekkefølge.

Tenk i felt. Hvert felt males ferdig i riktig rekkefølge.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Spar penger på maling!

Vi har alle sammen erfart det: Vi er ferdige med å male, og står igjen med halve (og hele) spann med dyr maling, som vi ikke får bruk for fordi vi har kjøpt for mye. I motsatt tilfelle står vi søndag ettermiddag og mangler akkurat den siste lille skvetten med maling som ferdigstiller prosjektet.

Dette kan du unngå ved å måle opp riktig før du kjøper maling. I denne artikkelen viser vi hvor enkelt det er. Det er den samme formelen uansett om du skal male stuen, uteboden, huset utvendig eller gi terrassen ny trebeskyttelse.

Ja, takk: Jeg vil gjerne se hvordan jeg enklest beregner hvor mye maling jeg skal kjøpe.

VIDEO: Her kan du se laseravstandsmåleren i aksjon: