Kvinde maler med hvis traebeskyttelse

Det er opplagt å male utendørs nå – men pass deg for feilene du kan gjøre.

Sommeren går så smått på hell, og akkurat nå er det opplagt å gi utendørs treverk maling (trebeskyttelse) – hvis du da ikke brukt har sommerferien din til nettopp det.

Å male er noe alle kan klare, men før du åpner lokket på malingsspannet og drar frem penselen, skal du tenke deg litt om. For det er flere ting som kan gå galt.

FEIL NR. 1: Treet er ikke tørt nok til trebeskyttelse

Hvis det har vært tørt, eller overveiende tørt, lenge, bør det ikke være noe problem. Men sjekk likevel at fuktigheten i treet du skal male på holder seg under 18 prosent. Hvis treet er fuktigere enn det, stenger du fukten inne. Fordi vann alltid finner en vei ut, vil malejobben din være bortkastet, ettersom malingen vil skalle av i løpet av noen få måneder.

Akkurat nå får du en multidetektor som inneholder fuktmåler, sammen med to nummer av Gjør Det Selv. Ja takk: Vis meg multidetektoren!

FEIL NR. 2: Du glemmer å rense treet før du legger på trebeskyttelse

Hvis du bare pensler trebeskyttelse på treverket uten å rense det først, så maler du direkte på skitt og belegg som malingen ikke kan sitte fast på særlig lenge. Vask treverket med husvask, trerens eller grunnrens (kjært barn har mange navn) og gi gjerne treet en lett sliping hvis det har løse fliser eller avskallet maling. Når det er vasket og tørt, kan du sette i gang.

FEIL NR: 3: Du maler i solskinn

Det er fint at været er tørt, men direkte solskinn er ikke særlig bra. Det samme gjelder veldig varmt vær. Trebeskyttelsen tørker nesten før den har forlatt penselen, og det blir tydelig når du er ferdig at du ikke har malt "vått i vått", men har malt over allerede tørre områder. Mal i skygge eller i lett overskyet vær, og les på malingsspannet hvilke temperaturer trebeskyttelsen kan tåle.

FEIL NR: 4: Du glemmer å grunne friskt treverk

Hvis du maler på friskt treverk, for eksempel en nyoppsatt kledning, så er det fristende bare å pensle på maling. Men hvis du vil gjøre det så bra at du slipper å male igjen på mange år, SKAL du starte med en grunning. Den trenger inn i treet og beskytter det. I tillegg sikrer den at malingen etterpå henger best muligt fast. At det ikke er mange som husker å grunne, er ikke det samme som at det ikke er det smarteste ...

FEIL NR: 5: Du maler når det blåser

Vind betyr også støv, og på sensommeren ofte også pollen fra for eksempel bjørk. Alt dette setter seg i malingen før den rekker å bli overflatetørr (støvtørr). Følg med på værmeldingen, og mal når det er vindstille eller bare lett vind.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Spar penger på maling!

Vi har alle sammen erfart det: Vi er ferdige med å male, og står igjen med halve (og hele) spann med dyr maling, som vi ikke får bruk for fordi vi har kjøpt for mye. I motsatt tilfelle står vi søndag ettermiddag og mangler akkurat den siste lille skvetten med maling som ferdigstiller prosjektet.

Dette kan du unngå ved å måle opp riktig før du kjøper maling. I denne artikkelen viser vi hvor enkelt det er. Det er den samme formelen uansett om du skal male stuen, uteboden, huset utvendig eller gi terrassen ny trebeskyttelse.

Ja, takk: Jeg vil gjerne se hvordan jeg enklest beregner hvor mye maling jeg skal kjøpe.

VIDEO: Her kan du se laseravstandsmåleren i aksjon: