HÅNDLAG: Når den gamle silikonfugen på baderom er blitt stygg og tørr, skal den byttes ut. Det krever håndlag og presisjon, men er ikke en umulig gjør det selv-oppgave.

HÅNDLAG: Når den gamle silikonfugen på baderom er blitt stygg og tørr, skal den byttes ut. Det krever håndlag og presisjon, men er ikke en umulig gjør det selv-oppgave.

FJERN GAMMEL SILIKONFUGE
1. Den gamle fugen skjæres løs i begge sider med en hobbykniv. Pass på at kniven ikke går så dypt at den treffer våtromsmembranen på baksiden. Den er vanntett og seig, men lett å ødelegge.
2. Den gamle fugen trekkes forsiktig ut – helst så den ikke ryker. Prøv å løsne den forsiktig i sidene med kniven, samtidig som du trekker den løs.
3. Sidene skrapes rene for silikon. Det er en møysommelig prosess, men det er viktig å være grundig og prøve seg litt frem med eggen og med bakkanten på knivbladet på skift.
4. Fugen pensles ren for fett med aceton. Det er lettest å helle acetonen i et spann mens du bruker den. Sørg for god utlufting.

OBS! SILIKONFJERNER

Med mindre du er meget nøye med påfølgende rengjøring av fugen, anbefaler vi at du unngår silikonfjerner, når den gamle, “svarte” silikonfugen skal fjernes. Sitter det igjen noen små rester av den gamle silikonfugen, og sitter restene godt fast, sjenerer de ikke.

Silikonfjerner løser riktig nok effektivt opp den gamle silikonen, men er det fortsatt litt silikonfjerner igjen, vil den dessverre også løse opp den nye silikonen, slik at den ikke kan hefte skikkelig.

Velger du å bruke silikonfjerner, er det avgjørende å sørge for å rense fugen med en våt klut – eventuelt med litt eddik på – minst to ganger. Før påføring av ny fugemasse, kan du med fordel gjøre en prøve, så du er sikker på at vedheften er bra nok.

Silikonfuger på baderom

Om silikonfugen på badet har blitt svart, så anbefaler vi at du unngår silikonfugefjerner.

REDAKSJONEN ANBEFALER: De 8 viktigste fugemassene

LEGG NY SILIKONFUGE
1. Spissen på fugepistolen skjæres med et skrått snitt, så åpningen passer til fugen. I første omgang heller litt for liten enn for stor. Når det skal fuges, skal åpningen akkurat gape over hele fugen.
2. Fugen fylles helt opp med fugemasse, så den ikke slipper i sidene. Ikke regn med at du kan flytte overskytende fugemasse fra et sted til et annet, slik du for eksempel kan med akrylfugemasse.
3. For ikke å kline fugemasse på fliser og mørtelfuger, fuktes disse med såpevann (Zalo). Fugen skal være fylt HELT opp. Kommer det såpevann mellom silikonen og sidene, får fugen aldri tak.
4. Fugen trykkes tett og formes glatt i én bevegelse med en fugepinne som har trukket i vann tilsatt rikelig med såpe. Husk også å rense de tverrgående mørtelfugene med spissen på fugepinnen.
5. Silikonfugen glattes om nødvendig med den krumme yttersiden av fugepinnen. Deretter skal den ha ro i minst et døgn før den utsettes for vann.
6. Fugepinnen krever håndlag, og fugebrikker av silikongummi er et godt alternativ. De fås med forskjellige profiler. Husk å trykke fugemassen helt inn.

TIPS: Oppbevaring

Silikonfugemasse skal oppbevares tørt og frostfritt. I uåpnet tilstand kan den holde seg i to år. I åpnet tilstand kan den holde i opptil ett år, hvis du vel å merke sørger for å lukke patronen lufttett igjen. Etter bruk skrus patronspissen av, og hullet forsegles med plast og teip.

VIKTIG! Maling av fuger

Silikonfuger kan IKKE males. Malingen vil ganske enkelt ikke binde på overflaten. Nesten alle fugemasseprodusenter har silikonfugemasse i forskjellige nyanser av hvit og grå. Enkelte produsenter, for eksempel Mapei, fører silikonfugemasse i kraftigere farger.

TIPS: Vedlikehold

Silikonfugemasse inneholder organiske stoffer, som kan angripes av sopp. Og har det først kommet sopp, finnes det kun én løsning: Fugen må skiftes. Med god tørking etter dusjing, god ventilasjon og jevnlig god vasking, kan fugens levetid forlenges betydelig.