Til oppgaven bruker vi en okerfarget ferdigblandet tynnpussmørtel, som røres ut i vann. Blandingsforholdet kan variere fra produkt til produkt, så les veiledningen på sekken.

Når den ferdigblandede mørtelen har en fet, kremet konsistens, er den klar til bruk. Før jobben kan begynne, må muren forvannes.

Mørtelen påføres med et stort tohånds stålbrett – også kalt et trekkebrett. Mureren starter nede og trekker mørtelen oppover muren i en spiss vinkel på ca. 15 grader. På den måten påføres det et fint, tynt lag med mørtel.

For å dekke eventuelle manglende områder og glatte ut den allerede påførte mørtelen, trekkes det etter i forskjellige retninger.I alle kantene kan det være nødvendig å påføre mørtelen med en mureskje.

På den måten unngår du å spille unødig. Veggen her skal ha et rått og rustikt utseende, så når mørtelen har tørket litt inn, stenkes det litt vann på muren, hvorpå det strykes diagonalt over muren med en fuktig kost.

Det både fjerner spor etter stålbrettet og tetter overflaten. Samtidig bidrar det til å gi den spesielle strukturen. Gjennomfarget murverk kan benyttes i alle rom hvor man ønsker et rustikt utseende.