En av fordelene med tynnpussmørtel er at du kan få den i en rekke forskjellige farger.Det skal brukes ca. 3,6 l vann til 20 kg tynnpussmørtel, som skal blandes til den har en kremet konsistens. Her benytter vi en visp, men skal du filtse et stort område, kan du med fordel bruke en tvangsblander.

Når du bruker farget tynnpussmørtel, må du forsikre deg om at all mørtelen har samme produksjonsdato, for å unngå fargenyanser. Du bør samtidig ikke blande mer mørtel enn du kan bruke i løpet av halvannen time.

Hvis du skal pusse nyoppført murverk, som her, må mur og fuger være helt tørre. Men det må alltid forvannes. Flisleggeren legger en stor porsjon tynnpuss på stålbrettet, og legger så brettet opp til veggen i en vinkel på ca. 70 grader.

Pussen trekkes på i et veldig tynt lag fra bunnen av muren og oppover. Flisleggeren lager her en heldekkende puss, så det er viktig at pussen påføres i et ensartet lag over det hele. Ute på sidene kan det være lettere å påføre pussen med en murskje.

Når det er påført tynnpussmørtel på hele overflaten, skal veggen filtses med et filtsebrett. Flisleggeren kjører filtsebrettet i runde bevegelser, og jobber nærmest pussen inn i overflaten.

En heldekkende filtset puss kan både benyttes utendørs og, som her, til å gi en innvendig vegg en flott farge. Når pussen er tørr, vil fugene i murverket bli en anelse lysere og dermed tre tydeligere fram.