Det finnes ikke noe som er så gøy som å gjøre noe på halve tiden. Spesielt hvis det ikke går ut over kvaliteten på arbeidet. Med byggbeslag vil du kunne spare mer enn halvparten av den tiden det egentlig tar å skjøte bjelker på den gammeldagse, tradisjonelle måten med tappskjøter, bladskjøter, franske låser og så videre.

Vi har vært en tur rundt i byggmarkedene og plukket ut en masse byggbeslag, som vi vil demonstrere bruken av i dette kurset. De fleste av beslagene kjenner du sikkert allerede, andre har kanskje fått deg til å tenke over hva de skal brukes til.

Bruk beslagene riktig

Felles for alle beslagene er at det er noen regler for montering, som dels sikrer at beslagene yter optimalt, og dels sikrer at du ikke ved et uhell kommer til at oppnå motsatt effekt, nemlig at du svekker konstruksjonen din.

Det er f.eks. en utbredt misforståelse, at alle hullene i en hullplate skal fylles ut med spiker. Alle skal ikke fylles, da kan du risikere at treet sprekker i enden, dermed holder ikke spikrene fast lenger. Dette har faktisk vært årsaken til kjedelige byggfeil.

Disse reglene, og flere til, vil vi gjennomgå i kurset, samtidig med at vi viser en masse praktiske øvelser, der du får mulighet til å skjøte alt fra takstoler til et uthus, til to biter rundtømmer. Du kommer også til å reise en stolpe på en bunnsvill, og støtte opp med vinkelbeslag. På samme måte skal du forlenge en sperre med et gerberbeslag.