Skjær i gipsplater

ENKELT: Gipsplaten er på mange måter lettere å jobbe med enn andre byggeplater. Det meste av tilpassingen klares med håndverktøy.

TIPS: FULL LENGDE

Både til nye vegger og til kledning oppå en eksisterende vegg, skal du kjøpe plater som rekker fra gulv til tak. Da slipper du nemlig en masse skjærearbeid, og du slipper jobben med å skjøte platene på kortsidene, der de ikke har en sparkelfals.

Du får også et mye penere sluttresultat, fordi det er vanskelig å få kortkantskjøtene helt usynlige. Klarer du ikke å unngå skjøter på kortsidene, kan du med fordel bruke spesielle takgipsplater, som har sparkelfals på alle kanter. De gir et fint resultat.

FIBERGIPS: SLIK SKJÆRER DU PLATENE

Sterke fibergipsplater er opplagte å bruke hvis du skal henge noe tungt på veggen. I tillegg kan du klare deg med ett lag. Til gjengjeld krever det litt flere krefter når platene skal kappes.

Skjær i gipsplater

Platen skjæres først nesten helt gjennom med en sirkelsag. La den siste halve centimeteren være, den knekker du til slutt. Jobben støver mye, så husk å koble en støvsuger til sagen – eller sag utendørs.

Skjær i gipsplater

VERKTØY TIL SKJÆRING AV GIPSPLATER

1. HOBBYKNIV En skarp hobbykniv i kraftig kvalitet og med et stivt blad er uunnværlig. Skift blad ofte, for gips sliter på eggen, og en sløv kniv fliser opp i stedet for å skjære.

2. GIPSVINKEL/TØMRERVINKEL Den spesielle gipsvinkelen gjør jobben enklere, raskere og mer nøyaktig når du merker opp og skjærer gipsplater. Du kan fint bruke en vanlig tømrervinkel, men spesialvinkelen (normalt 125 cm lang) er både tommestokk, vinkel og anlegg i ett og samme verktøy, og derfor rask å bruke. Den er også godt egnet til alle andre typer byggeplater.

3. STIKKSAG/HÅNDSAG/KOPPBOR Rette snitt helt fra kant til kant i gipsplater, klarer du fint ved å skjære papplaget med hobbykniven og knekke gipskjernen, men til buede og bølgede snitt kan du bruke en stikksag med et vanlig blad til tre.

Små justeringer gjør du enkelt med en håndsag eller en multikutter, mens et koppbor er opplagt til hull, for eksempel til koblingsbokser.

4. GIPSHØVEL Gipshøvelen er et godt supplement til hobbykniven. Den er lett å styre, og effektiv når du skal finjustere og glatte knekte platekanter.