Olje gir den fine platen en dypere glød og fremhever årringene. I tillegg gjør oljen treet hardere og mer motstandsdyktig mot fukt og skitt.

Olje gir den fine platen en dypere glød og fremhever årringene. I tillegg gjør oljen treet hardere og mer motstandsdyktig mot fukt og skitt.

Limtreplater er forbløffende enkelt å lime sammen selv, og finner du en stabel flotte planker du vil forvandle til en lekker bordplate, krever det ikke den store maskinparken.

Når møbelsnekkeren lager limtreplater, bruker han kraftige maskiner. Avretteren fjerner skjevheter og gir bordene rette vinkler, mens tykkelseshøvelen sikrer at alle bord får samme tykkelse og bredde.

Men du kan klare deg uten. Du skal bare forsikre deg om at materialene på forhånd er like tykke – skjeve kanter kan du rette med en dykksag med skinne.

Flott og billig plate av lerketre

Her skal vi lage en bordplate av noen flotte lerkematerialer vi falt for i byggvarehuset. Plankene er 12 cm brede, så med bare seks i bredden kan vi lage et 70 cm bredt bord – da har vi litt å gå på til oppretting. Med to bukker fra Ikea, koster bordet cirka 500 kroner.

Dette skal du bruke

Materiallisten er overkommelig for dette bordet med en bordplate du limer selv: En liten stabel planker, to bukker, trelim, en håndfull skruer og en pose lamellplugger — såkalt kjeks.

Materialene koster kanskje 500 kroner, og har du ikke en lamellfreser til pluggene, er det overkommelig å investere i en. Jula har for eksempel en grei utgave til bare 699 kroner.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og få en trinn for trinn byggeveiledning.