Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Sekskantet bålsted

Selv om bålet kun blir hevet omkring 20-25 cm, så gjør det en stor forskjell når du skal lage pinnebrød eller annen mat over de åpne flammene. Bålplassen er helt enkel å lage, og velger du solide materialer, vil du ha en bålplass i mange år.

Dette skal du bruke:

  • 6 lengder av villmarkspanel, eller andre bord, à 3 x 25 x 65 cm
  • 6 gjerdestolper, her har vi brukt 5 x 50 cm robinia
  • 12 vinkelbeslag à 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruer, 4 x 25 mm og 5 x 70 mm
  • Sand til fyll rundt bålet

Pris: Cirka 500 kroner.

Tidsforbruk: 3 timer.

Slik bygger du bålplassen

Sidene til denne bålplassen er laget av villmarkspanel av lerk, som kan tåle både regn og fukt fra bakken. De seks sidene er kappet til på en kapp-/gjærsag med en vinkel på 30 grader i begge ender. Snittene lages så sidene får en lang flate på 65 cm, som skal vende inn mot midten av bålstedet, og en kortere side, som skal vende ut. I hvert hjørne holdes bordene på plass av 50 cm lange gjerdestolper, som er spisset i den enden som stikker ned i bakken. Du kan også bruke trykkimpregnert tre.

LES OGSÅ: Galleri med bålsteder

Merk opp

Den største utfordringen er å merke opp en perfekt sekskant på bakken. Men det er faktisk ikke så vanskelig som det umiddelbart ser ut. Alt du trenger, er en stolpe og en snor

På bildet under kan du se hvordan du merker opp til bålplassen.

Sekskantet bålplass

Begynn med å plassere stolpen der du vil ha midten av bålplassen (A). Snoren skal monteres på stolpen, og den skal være halvparten så lang som den ønskede diameteren på bålplassen. Her er det 65 cm. Bruk snoren til å avsette en sirkel (den stiplede) hele veien rundt. Når det er gjort, plasserer du stolpen i et av de seks punktene du vil ha et hjørne (B). Med snoren avsetter du deretter de to punktene (C og D), der sirklene krysser hverandre. Når det er gjort, flytter du stolpen til neste hjørne (C) og avsetter neste punkt (E). Fortsett hele veien rundt, til du har fått markert alle de seks hjørnene.