Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Raskt og enkelt høybed

Høybedet er så enkelt å bygge at alle kan være med.

Det er ikke vanskelig å bygge et godt høybed. Og dette høybedet er kanskje det enkleste. Når du har bygget to identiske sider, setter du dem sammen med bord, fyller jord i rammen og dermed er det klart til å plante grønnsaker og blomster.

Et høybed er en fleksibel konstruksjon, og du bestemmer selv hvor stort og hvor høyt det skal være. Det samme gjelder materialene. Lerk, edeltre og kompositt er alle godt egnet til høybed.

Lenger dyrkingssesong med et høybed

Et høybed forlenger tiden du kan dyrke i hagen. Grunnen til det, er at jorden er varmere i et høybed. Den er også enklere å holde frostfri – derfor er du sikret en lenger sesong med høybed.

Vil du se flere typer høybed? Her har vi samlet alle våre gjør det selv-veiledninger til høybed.

Slik bygger du høybedet

Konstruksjonen er veldig enkel. Når du har sikret deg at blir samme avstand mellom alle bordene, kan det ikke gå galt. Det koster ca. 2000 kroner å bygge. Det kan gjøres billigere om du bruker trykkimpregnert tre, men om du vil ha grønnsaker i høybedet, må det være plastikk mellom treet og jorden. Det kommer av at trykkimpregnert tre er behandlet med kjemikaler som ikke må komme i direkte kontakt med jord hvor det er plantet grønnsaker eller urter.

I gjør det selv-veiledningen viser vi trinn for trinn hvordan du:

  • skjærer treet og bygger det til sider
  • forbinder de to sidene
  • monterer bunnen av fiberduk
  • velger den riktige jorden.