Hvordan er jordas beskaffenhet? Er det lys eller skygge – eller begge deler – i bedet? Er det le, eller ligger bedet i et forblåst område?Endelig er det også viktig om det er et tørt eller fuktig område du vil plante i.

Alle disse faktorene spiller inn på plantenes trivsel. Når du har definert forutsetningene for bedet, er det lettere å sortere blant de mange planter og busker som finnes – og de som faktisk vil trives på stedet.

Et helårsblomstrende bed har som regel noen høydepunkter gjennom vekstsesongen, hvor blomsterfloret er mest massivt. Ofte vil det være i løpet av våren og sensommeren du kan nyte de fleste blomstene.

Men det er også mulig å forlenge sesongen med både busker, stauder, løk og knoller som blomstrer på andre tidspunkter, så du ikke behøver å oppleve en helt blomstringsløs periode.

Men når blomstringen i perioder ikke er fullt så overveldende, er det viktig at du har tatt høyde for at det likevel er noe pent å se på. For eksempel varierende bladformer og løv – og eventuelt også noe eviggrønt, som kan bevare formene og fargene gjennom vinteren.

Mangler du noe spesielt som blomstrer på én bestemt årstid, så ta en tur i hagesenteret og la deg inspirere. Her vil du alltid kunne finne noen av årstidens blomstrende busker og planter.