Sveiset rosebue

Hvis du vil lære deg å sveise, er en klassiske rosebue et perfekt nybegynnerprosjekt. Vi viser hvordan du går frem.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager.
Pris
1.000 kroner.

Intro

En rosebue er et fint nybegynnerprosjekt hvis du har lyst til å sveise selv. Konstruksjonen er enkel, så sveisingen er lett å få til - også selv om det er din debut som sveiser. Sveiseapparat og sveisemaske kan både kjøpes og leies.

Veiledning

01
Sveis sammen buen 5 Trinn

Det ser kanskje umiddelbart litt avansert ut - med jernstenger som formes til en bue, og en masse tverrstykker som sveises fast mellom buene. Men 12 mm rundjern kan fint bøyes rundt en halvsirkelformet plate.

De sveisede sammenføyningene fikser du enkelt med et sveiseapparat, her et elektrode apparat, der du sveiser kun ved hjelp av strøm. Det finnes også andre typer sveiseapparat som kombinerer strøm og gass. Etter at du har sveiset, lages sveisesømmene pene med slagghammer og fil.

1

Slip stengene koniske i endene, der du skal ha en sammenføyning. Det gjør du med en vinkelsliper, som du også kan kappe til stengene i lengden med.

2

Sett sammen de to stengene med en sveise magnet, slik at de holder seg sammen mens du sveiser der de to koniske endene møtes.

3

Sveis sammenføyningen mens du gradvis dreier stengene rundt så du får sveiset rundt hele sammenføyningen. Sveisemagneten fjernes når de to stengene har fått godt tak i hverandre.

4

Slå på sammenføyningen med slagghammeren når jernet er litt avkjølt. Da fjerner du slagget og sveisen ser penere ut.

5

Glatt sammenføyningen med en fil når stangen er avkjølt. Hvis du filer rundt hele, kan du nesten ikke se sammenføyningen.

02
Slik lager du en mal til buen 3 Trinn

For å kunne bøye de lange jernstengene til en bue, skal du lage en mal. Her består den av en 22 mm MDF-plate som er skåret til i en halvsirkel. Jernstengene spennes fast til halvsirkelen, slik at de får en rund form.

1

Tegn opp en halvsirkel på platen. Sett fast en pinne i midten av halvsirkelen, og tegn opp mens du dreier pinnen.

2

Skjær til platen med en stikksag, slik at du får en halvsirkel som skrus midlertidig fast til en større plate.

3

Bøy stangen rundt halvsirkelen, og spenn den fast med et montasjebånd i metall så formen holdes.

03
Buen lages med tverrstykker 7 Trinn

Rosebuen består av to buer i hver side, som forbindes med tverrstykker som er 50 cm lange og plasseres med 25 cm avstand hele veien rundt buen. Den doble konstruksjonen gir rosebuen ekstra styrke og gjør den mer stabil.

Når tverrstykkene skal sveises fast til buene, er det lettest hvis buen plasseres på gulvet på et par steiner som er like høye. Da er du sikker på at alle tverrstykkene kommer til å stikke like langt utenfor buen rundt hele, og du slipper å måle opp til hver enkelt.

1

Kutt tverrstykkene i ønsket lengde med en vinkesliper. Her er de 50 cm lange.

2

Plasser en bue på et par steiner, slik at den er hevet litt over gulvet. Her er det 3 cm, som blir den avstanden tverrstykkene stikker utenfor buen når de er sveiset fast.

3

Fest tverrstykkene til buen med sveisemagneter med den avstanden du ønsker å ha mellom dem, her 25 cm. Sjekk med vateret at de står rett.

4

Sveis fast tverrstykkene når de står i riktig posisjon. Sveisemagneten fjernes når tverrstykket sitter fast, slik at du kan komme til for å sveise hele veien rundt.

5

Fjern “kragen” som oppstår når du sveiser ved først å banke på sveisingen med slagghammeren.

6

Dra over med en stålbørste etterpå, slik at sammenføyningen blir så glatt som mulig og du får en pen sammensveising.

7

Sveis fast tverrstykkene til en bue i motsatt side. På begge sider sveises det også fast en bue på innsiden av tverrstykkene, slik at det reelt er en dobbeltbue.

04
Rosebuen settes opp 5 Trinn

Før du setter opp rosebuen, er det smart å gi rundjernet et strøk rustbeskyttelse. Særlig de sveisede sammenføyningene er ekstra mottakelige for rust, så her gir det god mening å beskytte jernet. Det kan du for eksempel gjøre med Hammerite-maling, som fås i flere forskjellige farger. Her har vi valgt svart.

Rosebuen sveises fast til beslagene på et par stolpesko som er gravd ned i bakken. Da er du sikker på at rosebuen ikke velter når det blåser.

1

Buen skjæres til nederst med en vinkel­ sliper, slik at den får riktig høyde. Hvis du skjærer i buen etter at du har malt den, er det smart å dekke de nye snittene med rustbeskyttelse.

2

Plasser rosebuen ved beslagene i bakken, og sjekk med vateret at den står rett. Når buen står som den skal, holder du den med for eksempel tvinger til du er klar til å sveise.

3

Sveis fast buen til beslagene i bakken. Da er du sikker på at den er solid forankret. Når sveisen er slått ren og avkjølt, gir du også her et strøk rustbeskyttelse.

4

Beskytt rosebuen mot rust ved å male med rustbeskyttelse. Beslaget som buen skal festes til får også rustbeskyttelse. Hele buen er også malt før den settes opp.

5

Rosene kan godt ha bruk for et par hjelpende hender til å klatre på stativet.

Materialer

  • Rundjern, 12 mm
  • 4 stolpesko
  • Metallmaling

Spesialverktøy

  • Sveiseapparat
  • Sveisemagneter
  • Slagghammer
  • Sveisemaske

Tidsforbruk

2-3 dager.

Pris

Cirka 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Hvis du aldri har sveiset før, er dette et fint prosjekt å begynne med.

Video

Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Espalier