Stiklingeformering av bærbusker

Det er veldig lett å lage flere bærbusker, hvis du har mulighet for å ta et par stiklinger fra en eldre busk. Du må bruke noen friske, unge skudd til formålet. Klipp gjerne stykkene så de er omkring 20 centimeter alt i alt.

Fyll så bare en potte med fuktig jord. Den må gjerne ha litt dybde. Så stikker du hver stikling i jorda, så dypt som den kan komme. Her er ikke potten dypere enn at Maren kan klippe to stiklinger av det ene stykket.

Du må selvfølgelig sette stiklingene i jorda, så de vokser i samme retning som på busken. Det skal bare stikke opp et lite stykke med en knopp til slutt. Ellers klipper du av toppen – like over en knopp. Pakk så pottene inn i en plastpose.

Den holder på fuktigheten uten å bli altfor varm i solen.Stiklingene må nå stå et sted hvor de får både litt lys og skygge. Her får de plass under et kirsebærtre.Tre uker senere er de allerede i ferd med å skyte fra knoppene.

Enkelte av knoppene har til og med blomster på vei. Det er imidlertid bedre at stiklingene bruker kreftene på å danne et godt rotnett enn på å blomstre. Så Maren plukker blomsterknoppene av med det samme.

Pottene får fortsatt lov å stå i plastposen, men det er ikke lenger nødvendig å tette posen helt. Tre måneder senere er stiklingene pottet om i hver sin potte. De er godt på vei, men det går enda et par sesonger før man kan regne med at plantene her gir bær.

Denne store potten inneholder stiklinger fra i fjor. De hadde vokst godt til, og hadde etter hvert blitt nesten en meter høye. Maren har derfor klippet dem ned for å få dem til å forgrene seg ytterligere fra bunnen.

Stiklingene her må nå bare få lov å stå i solen. Til neste år vil de være klare til å bli plantet ut i hagen. Du behøver ikke å ha planten i en potte, det går også fint å stikke stiklingen direkte i jorda, f.eks. i kjøkkenhagen.

Har du et jordbærbed, er det også veldig enkelt å selv lage nye planter ut av de du har fra før. Og det kan være ganske smart å gjøre det, da en jordbærplante helst ikke skal vokse samme sted mer enn tre år på rad.

Det optimale er derfor å plante et lite nytt stykke med jordbær hvert år, så du fortløpende fornyer og flytter jordbærbedet ditt.Jordbær formerer seg ved hjelp av utløpere. Når de slår rot, har man en ny jordbærplante.

Når du skal ta stiklingene, klipper du bare av disse utløperne. Man kan se at denne faktisk allerede er i ferd med å danne røtter.Stikk så den lille planten i en potte med fuktig jord.

Til nå har utløperen forsynt seg med vann gjennom stilken til moderplanten. I potten skal den danne sitt eget rotnett.Det er derfor viktig at jorda i potten holdes fuktig.Maren har gjemt kassene hun kjøpte de første jordbærplantene i.

Så nå fyller hun dem bare med nye stiklinger. Kassene skal nå stå i halvskygge. For å holde dem fuktige og ikke altfor varme, pakker hun dem inn i hvite plastposer.Se etter dem kontinuerlig, og sjekk at jorda er fuktig.

Når plantene begynner å skyte, er det et tegn på at de har dannet eget rotnett. Da må du fjerne plasten. Her er stiklingene seks uker gamle. Flere av dem skyter fint, mens andre ikke har blitt til noe ennå.

Hvis du har plass, kan du plante dem ut i hagen allerede nå, men de kan også gjerne stå i kassen utendørs til neste vår.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hage