Før du kaster deg over stikksag og skruer, skal du vurdere hvem som skal bo i fuglehuset. En stær har for eksempel bruk for mer plass enn en gråspurv, og det er også forskjell på størrelsen på flyvehullet.

1. Fuglehus til småfugler

Til småfugler er en kasse med et "gulvareal" på minimum 10 x 10 cm passe. Tenk på at ungene skal kunne komme seg ut av huset når de er klar til å forlate redet. Bygg derfor huset av materialer som er ru, i hvert fall på innsiden. Da kan ungene kravle seg opp og ut.

Vil du ha blåmeiser i huset, skal hullet de kan fly inn og ut av (flyvehullet) være minimum 28 mm. Det lager du enklest med et koppbor/hullsag.

Er det kjøttmeis du gjerne vil huse, skal flyvehullet være minimum 32 mm stort.

Gråspurver er litt større, og flytter bare inn hvis flyvehullet er minst 34 mm.

fuglehus Gjør Det Selv

Byggeveiledning: Rekkehus til småfugler.

2. Fuglehus til større fugler

Jo større fugler du vil ha boende, desto større må du bygge fuglehuset. Stærkasser skal være litt større enn husene til småfugler. Her vil et gulvareal på minimum 12 x 15 cm være passe.

Stærer krever et flyvehull på minimum 50 mm i diameter.

Byggeveiledning: Stærkasse i tre etasjer.

3. Slipp fantasien løs på fuglehuset

Fugler er generelt ikke særlig kresne når det handler om design, så du trenger ikke lete frem din indre arkitekt for fuglenes skyld. Men for oss andre kan det være morsomt om huset er litt kreativt, for designet skremmer heller ikke vekk fuglene.

fuglehus Gjør Det Selv

Inspirasjon: Se lesernes flotte fuglehus.