Bygg et solid gjerde av stein og metallnett

Et gjerde krever normalt vedlikehold, og etter hvert blir det slitt og må skiftes ut. Men hvem sier at et gjerde må være bygget av vedlikeholdskrevende treverk? Gabioner er gjerder som består av grove steiner i solide rammer av metallnett. Et slikt gjerde kan holde i 100 år og krever ikke noe vedlikehold.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
1.400 kr/m
Gabion: Stor naturstein brukes her til å skape en naturlig mur. Merk deg at det ikke er topp på gabionen. Steinene ligger så å si fritt.

Gabion: Stor naturstein brukes her til å skape en naturlig mur. Merk deg at det ikke er topp på gabionen. Steinene ligger så å si fritt.

Intro

Har du aldri hørt ordet gabioner? Da er du ikke alene, for det er ikke et ord som inngår i de fleste gjør det selv-folks ordforråd. Gabioner er steinsettinger, murer eller gjerder av løse steiner, som holdes på plass i nettingbur av galvanisert stål.

Burene fås som byggesett i forskjellige størrelser, mens steinene kjøpes utenom. Det er mange muligheter for å lage akkurat de formene og størrelsene du ønsker. Det er også mulig å sette burene oppå hverandre, hvis du vil lage virkelig høye gabioner.

Hva koster gabioner?

På nettet finner du flere forhandlere, og prisene de opplyser er for kun gabionene – altså for burene uten stein. Hos Vikre Handel, som sender over hele landet, kan du for eksempel kjøpe gabioner i sett på to stk, til 320 kroner per gabion. Størrelsen er 80 x 30 x 100 cm. I tillegg må du altså kjøpe stein.

Kan jeg lage gabioner selv?

Det kan fint la seg gjøre å kjøpe galvanisert netting og sette det sammen til gabioner, men det er viktig at sammenføyningene er knallsterke, ellers vil ikke buret tåle vekten av alle kiloene med stein som skal fylles i det. Med ferdige gabioner, som vi bruker på de neste sidene, låses de forskjellige delene av burene solid sammen.

Hvilke steiner skal jeg bruke?

Du kan bruke de steinene du vil. Gabioner fås med forskjellig størrelse på maskene, og du må selvfølgelig fylle i steiner som er større enn maskene. Ellers faller steinene ut. Et opplagt valg til gabionene er knust granitt, som du får kjøpt i nærmeste grustak.

Se hvordan du bygger en gabion

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger gabioner.

Gabioner er ikke vanskelige å bygge, men det er tungt arbeid. Våre gabioner omkranser en ny terrasse, og vi velger å montere bord på dem, slik at det også er mulig å bruke dem som sitteplass.

Veiledning

01
Underlaget klargjøres 2 Trinn

Våre gabioner skal settes opp som en alternativ mur langs en terrasse. Vi må først fjerne noen belegningsstein, for å lage plass til gabionene. De lave skal stå på bakken, mens de høye skal settes fast med metallstolper, som graves ned i bakken.

Hullene graves ned til frostfri dybde, her er det 90 cm.

Gabion: Steinene fjernes 1

Steinene fjernes. Det kan være vanskelig å fjerne steiner som har ligget der i mange år. Det gjelder å få løsnet fugene, samt å få lirket steinene fra hverandre.

Gabion: Underlaget planes. 2

Underlaget planes. Bunnen skal være helt plan der gabionene skal stå. Vi retter opp underlaget med 0,8 mm grus.

02
Gabionene settes sammen 8 Trinn

Gabionene leveres som enkle byggeesett, der fire sider settes sammen med en bunn og en topp. Toppen monteres til slutt, når kurven er fylt med stein. Vi bruker et system der delene låses sammen av spiraler, som gir sterke og solide sammenføyninger.

Hvis det er snakk om lange gabionkurver, er det en fordel å være to om jobben.

Gabion: Byggesettet. 1

Byggesettet. Merk deg de lange spiralene nederst i bildet. De låser burene sammen.

Gabion: En side og en ende settes sammen. 2

En side og en ende settes sammen. Spiralen skrus fra topp til bunn. Den skrus med håndkraft og låser de to metallnettene sammen.

Gabion: Bunnen monteres. 3

Bunnen monteres. Det er korte spiraler til endene og lange til sidene.

Gabion: Enda en side settes fast. 4

Enda en side settes fast. Fortsett på samme måte med de andre sidene og endene. Du får raskt taket på det.

Gabion: Gabionen skjæres til. 5

Gabionen skjæres til. Gabionene våre skal tilpasses terrassen. Derfor er det nødvendig å kappe burene. Det gjøres med en vinkelsliper.

Gabion: Stolper til den høye gabionen monteres. 6

Stolper til den høye gabionen monteres. Det følger med beslag, som gjør det enkelt å montere stolpene med skruer på den høye gabionen.

Gabion: De høye gabionene settes sammen. 7

De høye gabionene settes sammen. Vi skal bruke en tynn, høy gabion, og vi har kjøpt en spesiell variant, der side og ende er sveiset sammen.

Gabion: Gabionen er klar. 8

Gabionen er klar. Vi kan nå fortsette produksjonen av gabionene og etterpå flytte dem på plass ved siden av terrassen.

03
Gabionene settes på plass 10 Trinn

Når burene er satt sammen, kan de settes opp langs terrassen. Vi startet med å fjerne steinene for å lage plass til gabionene. Vi spenner ut en murersnor, så vi er sikre på at burene kommer til å stå helt rett. Vi støper fast de høye gabionene med betong, og til slutt fyller vi hullene med grus.

Gabion: Hullene fylles. 1

Hullene fylles. Vi har gravd 90 cm dype hull (frostfri dybde). Vi fyller 30 cm grus i bunnen av hullet og stamper det til, slik at vi får en solid bunn.

Gabion: Det legges en betongstein i hullet. 2

Det legges en betongstein i hullet. Betongsteinen legges oppå grusen. Det gir stolpen noe fast å stå på, så den ikke synker ned i underlaget.

Gabion: Den høye gabionen settes på plass. 3

Den høye gabionen settes på plass. Det er en fordel å være to om å sette på plass høye gabioner.

Gabion: Stabiliser burene. 4

Stabiliser burene. Når gabionen er på plass, stabiliseres den, slik at vi kan helle betong ned i hullet rundt stolpene.

Gabion: Hullet fylles med betong. 5

Hullet fylles med betong. Et lag på cirka 20 cm betong er nok. Vent med å fjerne stabiliseringen til betongen er herdet, etter et døgns tid.

Gabion: Neste gabion monteres. 6

Neste gabion monteres. Vi setter enda en høy gabion ved siden av den første.

Gabion: Toppen må tilpasses. 7

Toppen må tilpasses. Her kommer en stolpe til et utstikk i veien. Vi må derfor lage noen tilpassinger med vinkelsliperen før toppen kan settes på.

Gabion: Betongen stampes. 8

Betongen stampes. Det gjør det enklere å få en sterk, herdet støp.

Gabion: De resterende gabionene settes opp. 9

De resterende gabionene settes opp. Vi satte sammen alle på gressplenen, og nå flytter vi dem over til terrassen. Det må to til for å bære gabionene.

Gabion: Burene settes på betongstein. 10

Burene settes på betongstein. Vi hever de lave gabionene over grusen ved å sette dem på steiner. Da kommer de i nivå med belegningen ved siden av.

04
Steinene fylles i 3 Trinn

Nå er gabionene på plass, og vi kan begynne med den morsomme, men også tunge delen av jobben. Nå er det nemlig tid for å fylle burene.

Gabion: Vi har fått tilkjørt et lass med stein 1

Vi har fått tilkjørt et lass med stein, og er klare for det tunge arbeidet. Det er spesielt vanskelig å fylle de høye gabionkurvene, fordi det er langt opp og de er smale. Det kan også kreve litt tilpassing med en hammer å få alle steinene på plass i trådkurvene. Etterpå skal steinene spyles, før gabionene er ferdige.

Gabion: Gabionene fylles med et spann. 2

Gabionene fylles med et spann. Det tar lang tid å fylle dem med håndkraft, ettersom det er langt opp når de høye gabionene fylles.

Gabion: Steinene slås på plass. 3

Steinene slås på plass. Selv om steinene er bestilt i riktig størrelse i forhold til maskene i kurvene kan de likevel stikke litt ut. Det retter vi opp med en hammer.

Materialer

  • Gabioner som byggesett
  • Steiner til fyll
  • Betong til støping av stolper
  • Metallstolper til høye gabioner
  • Betongstein under gabionene

Tidsforbruk

En helg med hardt arbeid.

Pris

Prisen for dette prosjektet ble cirka 1400 kroner per meter.

Vanskelighetsgrad

Gabioner er ikke vanskelige å bygge, men det er tungt arbeid.

Tips & Triks

Gabioner kan brukes til mye

Det kan lages mange forskjellige prosjekter med gabioner, og stilen kan variere mye, alt etter hvor store steiner du velger. Vi har valgt å bruke relativt små steiner av knust granitt, men vi ville ha oppnådd en helt annen effekt hvis vi hadde valgt store naturstein.

Her kan du se noen eksempler.

Gabion: Her er det valgt knust granittstein

Her er det valgt knust granittstein i gabioner som avskjerming ved en vei.

Gabion: Det er tenkt kreativt

Det er tenkt kreativt, og gabionen er blitt brukt som blomsterbed. Det er brukt små steiner, og gabionen er åpen i toppen.

Gabion: Stor naturstein brukes her til å skape en naturlig mur

Stor naturstein brukes her til å skape en naturlig mur. Merk deg at det ikke er topp på gabionen. Steinene ligger så å si fritt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gjerde