Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Gabion: Stor naturstein brukes her til å skape en naturlig mur. Merk deg at det ikke er topp på gabionen. Steinene ligger så å si fritt.

Stor naturstein brukes her til å skape en naturlig mur. Merk deg at det ikke er topp på gabionen. Steinene ligger så å si fritt.

Har du aldri hørt ordet gabioner? Da er du ikke alene, for det er ikke et ord som inngår i de fleste gjør det selv-folks ordforråd. Gabioner er steinsettinger, murer eller gjerder av løse steiner, som holdes på plass i nettingbur av galvanisert stål.

Burene fås som byggesett i forskjellige størrelser, mens steinene kjøpes utenom. Det er mange muligheter for å lage akkurat de formene og størrelsene du ønsker. Det er også mulig å sette burene oppå hverandre, hvis du vil lage virkelig høye gabioner.

Hva koster gabioner?

På nettet finner du flere forhandlere, og prisene de opplyser er for kun gabionene – altså for burene uten stein. Hos Vikre Handel, som sender over hele landet, kan du for eksempel kjøpe gabioner i sett på to stk, til 320 kroner per gabion. Størrelsen er 80 x 30 x 100 cm. I tillegg må du altså kjøpe stein.

Kan jeg lage gabioner selv?

Det kan fint la seg gjøre å kjøpe galvanisert netting og sette det sammen til gabioner, men det er viktig at sammenføyningene er knallsterke, ellers vil ikke buret tåle vekten av alle kiloene med stein som skal fylles i det. Med ferdige gabioner, som vi bruker på de neste sidene, låses de forskjellige delene av burene solid sammen.

Hvilke steiner skal jeg bruke?

Du kan bruke de steinene du vil. Gabioner fås med forskjellig størrelse på maskene, og du må selvfølgelig fylle i steiner som er større enn maskene. Ellers faller steinene ut. Et opplagt valg til gabionene er knust granitt, som du får kjøpt i nærmeste grustak.

Se hvordan du bygger en gabion

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger gabioner.

Gabioner er ikke vanskelige å bygge, men det er tungt arbeid. Våre gabioner omkranser en ny terrasse, og vi velger å montere bord på dem, slik at det også er mulig å bruke dem som sitteplass.

Vi gjennomgår hvordan du:

  • klargjør underlaget til gabionene
  • setter sammen gabionene
  • setter gabionene på plass
  • fyller stein i gabionene