Disse to stolpene er skåret av i toppen slik at regnvannet vil renne av, men endeveden vil fortsatt suge store mengder vann. Med et lite «tak», eller takhette, er det effektivt stengt for vannet. Ta målet på den skrå avskjæringen – og legg til en centimeter, slik at taket vil gå en centimeter ut over stolpetoppen hele veien rundt.

Taket kan med fordel skjæres ut av hardt tre, som er veldig motstandsdyktig overfor vann. Med en justerbar vinkel overfører han den skrå vinkelen til kapp-gjæringssagen, og skjærer det lille takstykket i 45 graders vinkel i begge ender. Han måler så opp til de to skruene som skal holde taket.

Han velger at skruene skal sitte på linje - i midten av taket. Skruene må være tre ganger så lange som takbekledningen er tykk. Hvis du bruker skruer med torx hode, som her, kan du lettere få skruene ut igjen og skifte ut takbekledningen hvis den skulle råtne eller du bare ønsker en annen type.

Håndverkeren har vendt terrassebordet med rillene ned, så vannet renner lettere av - og samtidig blir stolpeenden ventilert. På den andre stolpen tar han målet på de to skråflatene, og avsetter dem på et 19 x 98 mm furubord, så han får to stykker som begge er 2 cm lengre enn takflatene.

Med den justerbare vinkelen måler han helningsgraden, og innstiller kapp-gjæringssagen etter den. Bruker du en justerbar vinkel, er du helt sikker på at den overførte vinkelen blir helt korrekt. De to stykkene sages ut med denne vinkelen i begge ender.

Nå er taket ferdig, og kan skrus eller limes på med utendørs snekkerlim. Du kan kjøpe ferdige stolpetopper i metall, men det er både billigere og penere å lage dem selv.