Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik får du en sterk hageport

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hageporten er er ofte gjestenes førsteinntrykk. Gir den et godt inntrykk, gir gjerne resten av huset det også.

Hageporten er både husets og hagens ansikt, og du trenger ikke å gå i salgstanker for å imponere med en flott port, som står godt til gjerdet og svinger lett på hengslene.

Men det krever godt håndverk å få et gjerde og en port til å spille sammen.

Hageportens konstruksjon

Gjerdet rundt en hage er nesten alltid en lett og åpen konstruksjon, der en luftig kledning sitter mellom solide stolper, og derfor er like stabilt som det er luftig. Men når du vil videreføre den åpne konstruksjonen til porten, så har den bare støtte i den siden som er hengslet til portstolpen.

Det betyr at porten kan komme til å henge etter hvert. Den blir litt skjev, og etter litt tid kommer porten i verste tilfelle til å subbe bakken når den åpnes.

Det forsterkes av at portstolpen, som porten henger fast på, trekkes skjev av vekten fra porten. Jo tyngre gjerdekonstruksjon og jo bredere port, desto voldsommere blir belastningen. Belastningen på portstolpen blir også forsterket av at porten svinges opp og igjen, slik at belastningen hele tiden varierer.

Slik forebygger du en ustabil hageport

Heldigvis finnes det råd for den slags utfordringer med hageporter.

  • Du skal sikre en stabil portstolpe Vil du sikre en stabil portstolpe, er løsningen i utgangspunktet alltid å grave ned stolpen minst en meter. Gjerne mer, hvis porten og stolpen skal være mer enn en meter over bakken. Klarer du ikke å komme så dypt på grunn av stein eller røtter, må du sikre porten på andre måter. Det krever skråstivere, støtte i gjerdet, eller en annen forsterkning.
  • Du skal hindre at porten vris skjev Hageporten kan bli vridd skjev av sin egen vekt – eller når barn svinger seg en tur i porten. Her er en effektiv og elegant klassisk teknikk å føye til en skrålekt som forbinder de to vannrette lektene til porten. Dermed skaper du en stabil trekant i porten. For å lage skrålekten så effektiv som mulig, skal den alltid plasseres slik at den nederste enden peker ned mot hengselsiden på porten.

Finn den riktige hageporten

Hvordan du i praksis bruker disse grunnreglene for hageporten, slik at deres egen port gir et flott og innbydende førsteinntrykk, kan du lære mye mer om i bladet Gjør Det Selv, eller på disse nettsidene, der vi har mange flotte oppskrifter på gjerder, stakitter og hageporter i alle stilarter.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Slik får du en sterk hageport
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake