Hageporten er både husets og hagens ansikt, og du trenger ikke å gå i salgstanker for å imponere med en flott port, som står godt til gjerdet og svinger lett på hengslene.

Men det krever godt håndverk å få et gjerde og en port til å spille sammen.

Hageportens konstruksjon

Gjerdet rundt en hage er nesten alltid en lett og åpen konstruksjon, der en luftig kledning sitter mellom solide stolper, og derfor er like stabilt som det er luftig. Men når du vil videreføre den åpne konstruksjonen til porten, så har den bare støtte i den siden som er hengslet til portstolpen.

Det betyr at porten kan komme til å henge etter hvert. Den blir litt skjev, og etter litt tid kommer porten i verste tilfelle til å subbe bakken når den åpnes.

Det forsterkes av at portstolpen, som porten henger fast på, trekkes skjev av vekten fra porten. Jo tyngre gjerdekonstruksjon og jo bredere port, desto voldsommere blir belastningen. Belastningen på portstolpen blir også forsterket av at porten svinges opp og igjen, slik at belastningen hele tiden varierer.

Slik forebygger du en ustabil hageport

Heldigvis finnes det råd for den slags utfordringer med hageporter.

  • Du skal sikre en stabil portstolpe Vil du sikre en stabil portstolpe, er løsningen i utgangspunktet alltid å grave ned stolpen minst en meter. Gjerne mer, hvis porten og stolpen skal være mer enn en meter over bakken. Klarer du ikke å komme så dypt på grunn av stein eller røtter, må du sikre porten på andre måter. Det krever skråstivere, støtte i gjerdet, eller en annen forsterkning.
  • Du skal hindre at porten vris skjev Hageporten kan bli vridd skjev av sin egen vekt – eller når barn svinger seg en tur i porten. Her er en effektiv og elegant klassisk teknikk å føye til en skrålekt som forbinder de to vannrette lektene til porten. Dermed skaper du en stabil trekant i porten. For å lage skrålekten så effektiv som mulig, skal den alltid plasseres slik at den nederste enden peker ned mot hengselsiden på porten.

Finn den riktige hageporten

Hvordan du i praksis bruker disse grunnreglene for hageporten, slik at deres egen port gir et flott og innbydende førsteinntrykk, kan du lære mye mer om i bladet Gjør Det Selv, eller på disse nettsidene, der vi har mange flotte oppskrifter på gjerder, stakitter og hageporter i alle stilarter.