Gi hekken en perfekt start: Plant på det tidspunktet som er best for nettopp plantene dine. Denne bøkehekken får den beste starten med en høstplanting.

1.Velg riktig type hekk.

Det er viktig at hekken kan trives i den typen jord du har, slik at den vokser godt. I tillegg skal du selvfølgelig velge en plante du synes ser bra ut. Vil du for eksempel ha en hekk som er grønn hele året, skal du velge en vintergrønn hekk. Liker du høstfargene, er en bøkehekk opplagt.

2. Kjøp hekkeplanter i riktig størrelse

De fleste hekkeplanter fås i flere størrelser, så du kan faktisk plante en hekk i full størrelse av planter med klump eller i potte. Men det er dyrt. En mye billigere løsning er mindre, barrotplanter. De har også den fordelen at de ofte kommer raskere i gang med å vokse. I tillegg krever de heller ikke like mye vanning.

LES OGSÅ: 4 TRINN til en perfekt hekk!

3. Plant i den beste tiden på året

Det ideelle tidspunktet å plante en ny hekk er forskjellig, alt etter hvilken type hekk du velger. Som hovedregel gjelder det at de vintergrønne og blomstrende hekkene skal plantes i mai/september, og løvfellende/barrotplanter som for eksempel liguster plantes best i april/mai eller oktober/november. Bøk kan fint plantes om våren, men du får det beste resultatet hvis du venter til høsten.

4. Slik planter du

Grav en renne, og sett plantene etter en snor i godt bearbeidet jord, slik at du gir plantene best mulig vekstbetingelser. Det er viktig at det er plass til løs jord rundt plantene, slik at røttene kan få godt fatt. Vann grundig når du har plantet, og hold hekken fri for ugress. De første årene har hekken godt av å få litt gjødsel, for eksempel en vanlig NPK-gjødsel, som gis på våren og forsommeren.

5. Klipp hekken på riktig tidspunkt

Når du skal klippe hekken, avhenger av hvilken type hekk du har valgt. En løvfellende hekk er smart å klippe før sankthans, hvis den ikke skal stritte for mye, men du kan også nøye deg med å klippe den en gang midt på sommeren.

En vintergrønn hekk skal kun klippes en gang i året, helst i august.

En blomstrende hekk skal ikke klippes, men beskjæres iblant, ved å fjerne de eldste greinene mot bakken.

Husk at du først skal klippe en nyplantet hekk i toppen, når den har oppnådd den høyden du ønsker.