Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plant hekken nå

Skriv ut Lagre artikkel

Det er både raskt og enkelt å plante en hekk selv. Og høsten kan være en god plantetid. Her kan du lese hva du trenger å vite dersom du går og drømmer om en ny hekk.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer

Intro

Med en hekk får du en effektiv avskjerming av hagen som er relativt lett å holde ved like. Normalt skal den bare klippes en eller to ganger om året.

Det finnes mange forskjellige slags hekker slik at du alltid kan finne en som passer din smak og ditt behov. Av hekker som feller løv, har vi blant annet liguster (noen), hagtorn og bøk. Her i landet er det mest vanlig å kjøpe planter med jordklump (karplanter), men for eksempel hekkplanter er det også mulig å kjøpe som barrotsplanter. Vanligvis er de billigere. De skal plantes når de er i hvile, for da er det minst aktivitet i røttene.

Her planter vi en klassiker blant de løvfellende hekkene, en bøkehekk som skifter farge etter årstidene. Selv om bøk ikke er eviggrønn, er den likevel tett året rundt fordi bøk ikke feller bladene på de nederste tre til fire metrene. Snakk med noen erfarne hagefolk for å finne ut om bøk trives der du bor.

Slik klipper du hekken

En nyplantet hekk skal først klippes i toppen når den har nådd ønsket høyde. Den skal heller ikke klippes med hekksaksa på sidene de første par årene. Vent med det til røttene har fått godt tak. Men det er en god idé å beskjære en nyplantet hekk som bøk på sidene med ei beskjæringssaks hvis du vil ha en så tett hekk som mulig. Klipp 10 - 15 cm fra stammen rett etter en knopp. Det får planta til å sette flere nye skudd slik at veksten blir tett. Når du begynner å klippe hekken over alt, er det en god idé å forme den slik at den er bredest nede og mest smal oppe. Da får den nederste delen av hekken lys nok og forblir tett. Det er spesielt viktig for hekker av plan-ter som er glade i lys, for eksempel hag-torn og lerk, og en spiss form minsker også risikoen for at hekken trykkes sammen av snø.

En hekk skal helst være bredest nede. Når det kommer lys til de nederste bladene, blir den tettest.

Veiledning

Kjøp og klargjøring

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Du kan kjøpe hekkplanter med jord-klump en stor del av året, men velger du barrotsplanter, er det best å kjøpe og plante den nye hekken før vinteren. Bar-rotsplanter er som regel billigere enn planter med jordklump, og normalt vil hagesenteret vite hva som er det beste tidspunktet å plante på der du bor. Ofte kan hekkplanter også leveres i forskjel-lige størrelser. Men kjøper du hekkplan-ter som er høye, koster disse selvsagt en god del mer enn de lave.

Det er en god idé at grøfta er gravd fer-dig til den dagen du henter plantene slik at de straks kommer i jorda.

1

Her skal det først fjernes en gammel hekk. Vi skjærer den ned til 40 cm høyde med hekksaksa slik at vi har noe å holde i når røttene skal dras opp.

2

Her fjerner vi røttene med en gravemaskin som vi har leid. Du kan også bruke en spade. Men skal du plante en lang hekk, går det selvsagt mye raskere med en minigraver.

3

Det gjemmer seg et par gjerdestolper i den gamle hekken. De fjernes med håndkraft fordi vi ikke får tak med gravemaskinen.

4

Grøfta til hekkplantene gjøres klar. Rensk grøfta, og grav igjennom jorda slik at den er luftig. Fjern eventuelle røtter, stein og ugress. Renna skal være så dyp at røttene kan settes ned uten at de må bøyes.

5

Legg et lag grov sand i bunnen av renna, og bland den med litt løs jord. Da har røttene også litt drenering. Spenn så ut ei snor mellom to pinner slik at du har noe å rette hekkplantene inn etter.

Spenn ut ei snor slik at plantene blir stående rett.

Planting

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Her bruker vi såkalte barrotsplanter - altså planter uten jord. De skal plantes når du får dem slik at røttene ikke tørker ut, og mens toppen av plantene er i hvile slik at de ikke stiller så store krav til røt-tene. Det er årsaken til at du skal plante så sent på året. En av fordelene ved bar-rotsplanter er at de har et sterkt rotnett som begynner å utvikle seg allerede når jorda er tre til fire grader om våren. Når varmen kommer for alvor, er plantene sterke og klar for sesongen. I motsetning til hvis du planter om våren, da du må være påpasselig med å vanne hele som-meren. Plant hekken med fire til fem planter per meter - ikke færre, for da blir ikke hekken tett i bunnen.

1

Sortér plantene før de kommer i jorda hvis de ikke er like høye. Da unngår du at hekken blir høy i den ene enden og lav i den andre. Du bør bruke fire til fem planter per meter.

2

Sett plantene i jorda. Rett dem inn etter snora, og klem jorda løst rundt røttene - bare nok til at plantene ikke velter.

3

Fyll nå på resten av jorda. Legg den forsiktig ned rundt plantene, og trykk til slik at de står godt. Men tråkk ikke til jorda. Den skal være luftig slik at vannet kan komme ned til røttene.

Tidsforbruk

4 timer til 5 – 8 meter hekk

Pris

Varierer med hva slags planter du velger, og om de har jordklump eller ikke.

Vanskelighetsgrad

Det er lett å plante en hekk bare du er grundig med forarbeidet.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Plant hekken nå
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake