Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Quickfix: Gi det gamle gjerdet fem år ekstra

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Ser gjerdet trist ut? Gi det litt førstehjelp. Da garanterer vi at gjerdet kan holde i enda noen år. Den største utfordringen for et gjerde er vær og vind, og det viktigste er å holde regnvannet vekk fra treverket.

Gi gjerdet 5 år ekstra

Ser gjerdet trist ut? Gi det litt førstehjelp. Da garanterer vi at gjerdet kan holde i enda noen år.

1. HJELP VANNET VEKK FRA STOLPENE

PROBLEM: STOLPENE SPREKKER I TOPPEN
Hvis en stolpe er ubeskyttet i toppen, vil treet råtne. Så enkelt er det. Treet vil skiftvis suge til seg vann og tørke ut hver gang det har regnet.

Det betyr at treet kommer til å sprekke, og dermed suger stolpen til seg enda mer vann, som trenger dypere ned i stolpen. Det er et problem som til slutt vil ødelegge stolpen fullstendig.

Gi gjerdet 5 år ekstra med stolpehatt

LØSNING
Heldigvis er løsningen innen rekkevidde. Vannet skal ha mulighet til å renne av stolpen, og derfor skal toppen skjæres skrått. Du kan også velge å sette en stolpehatt på toppen. Stolpehatter fås i mange utforminger og forskjellige størrelser, og det finnes sannsynligvis flere som passer på akkurat dine gjerdestolper.

LES OGSÅ: Forleng levetiden på gjerdet med stolpehatter

2. STOPP RÅTE MED TREBESKYTTELSE

Er det lenge siden gjerdet har fått trebeskyttelse, har sopp og råte fremragende vekstbetingelser. Derfor gjelder det raskest mulig å få renset treverket og få gitt det et lag trebeskyttelse. Bygger du et nytt gjerde, lønner det seg å gi det trebeskyttelse fra den dagen det står ferdig. Deretter bør du gi det et nytt lag hver vår, etter at fuktprosenten i treet har passert under 18 prosent.

Gi gjerdet 5 år ekstra: Stopp råte med trebeskyttelse

Gjerdet males eller beises om våren, når det har blitt tørt nok

3. RASK HJELP TIL SKJEVE STOLPER

GJERDE: HJELP TIL SKJEVE STOLPER

PROBLEM: STOLPENE STÅR SKJEVT
Stolpene er den mest utsatte delen av gjerdet, fordi de er i kontakt med den fuktige bakken. Når gjerdet står skjevt, er det alltid stolpene det er noe galt med.

Det kan skyldes at de ikke sitter dypt nok i bakken. Men det kan også skyldes at de er råtne akkurat rundt det området som har bakkekontakt. Råtne stolper må byttes ut med nye, sterke stolper.

Men hvis du ikke orker tanken på å bygge nytt gjerde akkurat nå, kan du gi stolpene et par år ekstra med et enkelt triks.

GJERDE: HJELP TIL SKJEVE STOLPER

LØSNING
Du kan gi stolpene, og dermed gjerdet, 2-3 år lenger levetid ved å slå støttestolper ned i bakken ved siden av de skjeve stolpene.

Stolpen gir støtte til den siden som den skjeve stolpen lener seg mot. Det er ikke pent, men det kan gi deg et par år ekstra før du må gjøre større inngrep.

4. REDD GJERDET MED ET TVERRBORD

GJERDE: REDD GJERDET MED ET TVERRBORD

PROBLEM: GJERDET RÅTNER I BUNNEN
Når det regner, treffer vannet bakken, slik at en blanding av vann og skitt spruter opp. Når dette treffer endeveden på stavene i et gjerde, bidrar det til å skape ekstra gode vekstbetingelser for sopp og råte. Jo tettere på bakken gjerdet er, desto større er problemet. Hvis treet får stå lenge nok, vil det etter hvert råtne helt opp.

Hegn: Red hegnstræet med tværbræt

LØSNING
Skjær vekk det nederste stykket av bordene, og sett opp et tverrgående bord nederst, et såkalt offerbord. Det blir bordet som fanger spruten fra bakken, og med tiden går i stykker – det ofres. Det er lettere å skifte et slikt offerbord når det er slitt, enn det er å skifte alle bordene.

Sørg for at det er et par centimeter mellom stavene og offerbordet, så treet kan luftes tørt.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Quickfix: Gi det gamle gjerdet fem år ekstra
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake