De to mest vanlige kompostbeholderne er den lukkede av plast, samt den åpne. Den lukkede plastbeholderen egner seg spesielt godt til grønt kjøkkenavfall, da den er rottesikker. Til vanlig hageavfall er de mindre velegnede, da det simpelthen ikke er særlig god plass i dem.

Likevel er det en god idé å blande kjøkkenavfallet med hageavfall. Det noe grovere hageavfallet er med på å gi luft til det ellers veldig fuktige kjøkkenavfallet.

Om vinteren går komposteringen i stå, og putter du bare kjøkkenavfall i beholderen, vil komposten begynne å råtne og lukte vondt. Dette kan du unngå ved å tilføre noe tørt strukturmateriale, som sagflis eller halm. Den åpne beholderen er lett å lage selv, og er god til hageavfall.

I den åpne beholderen kan du kompostere det meste av hageavfallet ditt, men noe av det må behandles først.Grener fra busker og trær tar lang tid å bli kompostert, men hvis du findeler det, vil du framskynde prosessen betydelig.

Du kan enten bruke en kompostkvern, eller hvis det er mindre grener kan en plenklipper i mange tilfeller gjøre jobben.Har du nettopp slått gress, er det en dårlig idé å putte det på komposten.

Gress inneholder mye kvelestoff, som er vanskelig å bryte ned.Derfor skal du la det ligge og tørke i solen, før det blandes opp i komposten.Mindre planter og beskjæringer er forholdsvis raskt nedbrutt, men planter i form av ugress skal du være varsom med å kaste i komposten din.

Frøene er nemlig ganske hardføre og blir sjelden nedbrutt. Dermed har du mye ugressfrø i komposten din, og de vil bli fordelt over hele hagen når du sprer ut den ferdige jorda.

Ugress bør du, så sant det er mulig, kjøre bort til et større offentlig kompostanlegg.For at komposteringen kan finne sted, krever det oksygen og vann. Derfor må du fra tid til anden rote rundt i komposten din, samt vanne den i sommermånedene.

Dessuten er det om våren alltid lurt å endevende komposten. Det vil si at du tar all komposten ut av beholderen og snur den rundt, før du legger den tilbake. Du kan også med fordel tilsette ulike midler som er med på å framskynde formuldingen.

Spør fagfolk om råd for dette.Alt avhengig av materialet og kompostbeholderen vil du i løpet av en sesong eller to ha næringsrik jord, som du enten kan fordele i et tynt og jevnt lag i hagen eller blande opp med jorda fra hagen.