Bygg din egen luksus-liggestol

Nyt sommeren fra en lekker liggestol, som du selvfølgelig har bygget selv. Vi gir deg arbeidstegningene og viser hvordan du lettest kommer deg gjennom de vanskeligste detaljene. God arbeidslyst!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.000 kroner
Luksus ligg – du kan bygge selv!

Med lamellene frest ned i rygg- og setevangene, er alle sammenføyninger usynlige. Du kan også velge å montere hjul.

Intro

Så lite som 36 tredeler skåret i sju forskjellige størrelser er alt du skal bruke for å kunne bygge denne flotte liggestolen. Og 27 av delene er i tillegg helt rette og rektangulære og kan, når både bord- og kappsagen er justert, skjæres ut i løpet av et kvarters tid. De siste delene er derimot litt mer utfordrende. Men hvis du laster ned gjør det selv-veiledningen og printer ut skjæreplanen i A4-format (vanlig brevpapir) og klipper og klistrer den sammen til en sammenhengende tegning, har du noe du kan skjære etter med stikksagen.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygg en amerikansk Adirondack-stol

Billige eller dyre materialer

Du kan bygge liggestolen i alle slags materialer. Uansett om du velger billig furu eller har en rest av noen eksotiske materialer til overs, vil resultatet uansett få naboen til å nikke anerkjennende til stolen du har laget. Bygger du i eksotisk tre, er det opplagt å behandle den med en transparent olje, så treet synes. Men en farget beis eller maling blir også bra.

Et godt råd er at du starter med å skjære ut en mal av en treplate, for eksempel en tynn MDF- eller kryssfinérplate, til de litt vanskelige utskjæringene som de buede sete- og ryggvangene. Når den nye, flotte og selvbygde liggestolen får premiere hjemme i hagen, må du nemlig regne med at bestillingene strømmer inn fra naboer, venner og bekjente. Da er det praktisk å ha malene på lager.

Se hvordan du bygger liggestolen

Selv om liggestolen består av mange deler, er den faktisk relativt enkel å bygge. Det vanskeligste er å sage ut de buede sete- og ryggvangene, samt å frese ut. I denne veiledningen får du en skjæreplan og en komplett materialliste. Vi viser også hvordan du:

 • skjærer ut alle stykkene
 • freser spor i vangene
 • stemmer ut til bein
 • bygger alle delene.

Veiledning

Du er selvfølgelig velkommen til selv å tegne dine egne buede vanger, men hvis du vil være sikker på at resultatet blir eksakt det samme flotte som her, kan du laste ned skjæreplanen. Her kan du (gratis) laste ned og printe ut de 20 sidene i vanlig A4-format, og deretter klippe og teipe sammen arkene til to sammenhengende maler. I tillegg til skjæreplanen finner du også en oversikt du kan bruke for å holde kontroll på puslespillet.

1

Klipp til papirene, så tegningene passer sammen. Det er noen millimeters luft ut mot kantene på arkene du skal klippe av.

2

Teip sammen tegningen, slik at den til slutt danner en fullstendig mal som du kan skjære etter.

02
Skjær ut alle alle delene 3 Trinn

Bruk en bordsirkelsag for å lage riktig tykkelse og bredde på materialene, og skjær ut lamellene med en kapp-/gjærsag eller en gjærekasse. Merk at det er forskjell i lengde på sete- og rygglameller.

Hvis du velger å bruke skjæreplanen som mal, kan du også enkelt se hvor de freste sporene skal begynne og slutte, samt hvor du skal forbore. Et godt tips er at du begynner med å lage en mal i for eksempel en MDF- eller kryssfinérplate, som du senere kan bruke til å tegne etter.

1

Overfør strekene fra skjæreplanen til bordet eller platenmed en blyant, som vi har gjort her. Du kan også bare teipe planen fast rett på treet og skjære gjennom begge deler. Her begynner vi med å lage maler av en tynn plate.

2

Skjær ut malene, og avslutt med å gi dem en lett runde med fifinkornet slipepapir. Når de er ferdige, er du klar til å skjære ut de første vangene. Husk at du skal lage en mal til både setevangen (A) og ryggvangen (B), ettersom de er forskjellige.

3

Du kan også bruke skjæreplanen til å skjære ut beina (E) etter. Sørg for å holde papiret helt stille, så du unngår å tegne skjevt.

03
Fres og forbor 8 Trinn

Når alle deler er skåret ut, begynner for alvor det store puslespillet. Som du kan se, er lamellene senket ned i sete- og ryggvangene (A + B), og festet og limt fast med plugger. Først skal du finne frem overfresen og frese et 10 mm dypt spor i alle de fire vangene. Det er også nå du skal lage beina (E) ved å stemme ut til en bladskjøt i toppen av dem begge. Til slutt skal du lage de fem sporene i hver setevange til ryggstøtten (A).

1

Fres spor i vangene
Fres sporet som vist på skjæreplanen. Når vangene er plassert på arbeidsbordet som her, skal sporet være 10 mm dypt og ha en bredde som matcher tykkelsen på lamellene, altså 19 mm. Du skal bruke et notfresestål, som kan frese en vinkelrett kant.

2

Fres spor i vangene
For å få et helt skarpt hjørne kommer du til å stemme ut rundingen med et stemjern. Sørg for at stemjernet er knivskarpt!

3

Stem ut til beina
Bruk kappsagen til å lage en rekke smale blad i treet, som du forsiktig kan slå av.

4

Stem ut til beina
Stem ut og rens opp til flatene blir glatte.

5

Stem ut til beina
Bruk beina som maler på vangene.

6

Stem ut til beina
Med et forstnerbor borer du fire hull innenfor markeringen du akkurat har laget. Rens opp med et stemjern.

7

Lag spor til ryggstøtten
Bor de første 12 mm brede hullene i vangene (A). Dybden er 10 mm.

8

Lag spor til ryggstøtten
Bor hull i forlengelsen av de første, og stem ut så du får et 12 mm bredt spor, som er 20 mm langt og 10 mm dypt.

04
Sett sammen delene 7 Trinn

Den viktigste visuelle detaljen i liggestolprosjektet er at lamellene plasseres med de nøyaktig samme avstandene. Første skritt er å forbore til pluggene i lamellene. Pluggene skal sitte akkurat midt i. Deretter skal du bruke en pluggmarkør til å lage merker i vangene der lamellene skal sitte. Når du har forboret i vangene, skal du sette sammen rygglenet og setet med lim og plugger, spenne delene sammen og vente på at limet tørker. Til slutt kan du sette sammen alle delene.

1

Forbor i lamellene
Bor et 30 mm dypt hull med en diameter på 8 mm midt i alle lamellene (G + F).

1

Marker på vangene
Sett en 8 mm pluggmarkør markør i en lamell (G + F).

2

Marker på vangene
Bruk lamellen (G + F) med pluggmarkøren til å merke opp på vangene (A + B), der du skal forbore. Lamellene plasseres i en fast avstand på 15 mm. Det er et godt tips å lage en rekke avstands-klosser på 15 mm.

3

Marker på vangene
Nå skal du forbore til pluggene i en dybde på 10 mm med et 8 mm bor i alle vanger (A + B). Resultatet blir best med en søylebormaskin.

4

Lim sammen lameller og vanger
Gi alle hullene i lamellene og vangene litt trelim til utendørs bruk, sett sammen delene og spenn dem sammen med spennebånd. Når du er ferdig med å lime både rygglene og sete, skal limet tørke i minst et døgn.

5

Monter ryggstøtten
Sett sammen ryggstøtten, som bladskjøtes og limes på samme måte som beina. Lim, og skru en M10-bolt inn i begge sider av tverrstøtten (C).

6

Monter ryggstøtten
Sag hodet av bolten, og fil av kantene. Dermed passer bolten inn i sporene på vangen (A).

Materialer

27 mm bord:

 • 2 setevanger (A), 176 x 19 cm
 • 2 ryggvanger (B), 103 x 15,5 cm
 • 1 tverrstøtte (C), 57,8 x 5 cm
 • 2 ryggstøtter (D), 35,5 x 5 cm
 • 2 bein (E), 35 x 10,5 cm

19 mm bord:

 • 14 setelameller (F), 60 x 6 cm
 • 13 rygglameller (G), 54 x 6 cm

Dessuten:

 • 2 bladhengsler, 35 x 100 mm
 • 2 låsemuttere, M10
 • 2 bolter, M10
 • Skiver, M10
 • 50 plugger, Ø 8 x 40 mm
 • Pluggmarkører, 8 mm
 • Trelim til uten dørs bruk
 • Olje eller maling

Spesialverktøy

 • Overfres
 • Kapp-/gjærsag
 • Bordsirkelsag
 • Søylebormaskin utendørs

Tidsforbruk

En dag + tørketid.

Pris

Under 1000 kroner (furu).

Vanskelighetsgrad

Selv om liggestolen består av mange deler, er den faktisk ganske enkelt oppbygget. Det vanskeligste er å sage ut de buede sete- og ryggvangene, samt å frese ut.

Tegning

Skjæreplanen viser hvor du skal frese og forbore. Den viser også at hver av lamellene skal være 60 mm brede, og at de skal sitte med en avstand på 15 mm. Du skal forbore i bunnen på ryggvangene (B), slik at rygglenet senere kan skrus sammen med setevangene (A). Bakerst på setevangene (A) er det boret ut fem spor til ryggstøtten. Dermed kan du justere vinkelen på rygglenet i fem posisjoner.

3D-modell

3D-modell

Liggestol av 36 treemner

Med lamellene frest ned i ryggen og setevangene er alle sammenføyninger usynlige.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Spor til ryggstøtten

Bakerst på setevangene er det boret ut fem spor til ryggstøtten.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sammenføyning av bein og vanger

Bein og vanger møtes i en diskret bladskjøt, som limes sammen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Lamellene limes i

Lamellene limes ned i setevangenes fresespor.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Lamellene styres med plugger

Helt tett på, kan du se at lamellene også er plugget sammen.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...