Rå og helt enkel hagestol

For å lage denne stolen skal du bruke bare to ting: noen planker og en motorsag. Det er alt. Her får du virkelig muligheten til å leke deg med motorisert verktøy. Har du til og med et carvingsett til sagen, så er jobben bare lek og moro. Er det ikke tilfellet, så er det likevel ikke noe problem. Med et normalt skarpt kjede og litt håndverktøy går jobben også helt fint.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
3000 kroner

Intro

Denne hagestolen er nesten som en skulptur. I tillegg er den rørende enkel å lage. Med en motorsag og en planke er du sikret et morsomt prosjekt og en ekstra sitteplass i hagen.

Veiledning

01
Strek opp plankene og renskjær dem 3 Trinn

1

Finn et stabilt underlag som hever plankene fra bakken. Det vil gjøre at du unngår å sage ned i jord og gress.

2

Når arbeidsstasjonen er på plass, skal du renskjære kantene på plankene. Lag en rett strek, omtrent 2,5 cm fra kanten, slik at “bomkant” og splintved skjæres vekk.

3

For å få et vinkelrett snitt når plankene skal kappes i lengden, skal sentrum markeres i begge ender av planken. Når punktene forbindes, kan det vinkles ut fra begge sider av streken.

02
Utskjæringer og sammenføyninger 9 Trinn

Lag innhakk og utskjæringer 1 cm større enn emnet det skal passe sammen med. På den måten sikrer du at det er plass nok i sammenføyningene til at stolen kan få riktige vinkler.

Hvis du ikke har et carvingsett til motorsagen, så finn frem et skarpt stemjern eller en stikksag.

Du kan skjære de lange snittene med motorsagen, og nøye deg med å bruke håndverktøyet til de korte snittene.

Det er enklere å styre, og du unngår å skjære inn i en bærende del av stolen.

1

Rygglene og sete lages. Merk opp snittene, og bruk igjen midtstreken til å vinkle ut fra. Hullet du lager skal være 1 cm større enn tykkelsen på planken du har til rådighet (planke 40 mm = hull 50 mm).

2

Vær forsiktig! Forestill deg sverdets spiss som en sirkel, der du IKKE skal bruke den øverste/ytterste fjerdedelen når du lager innstikk. Det er kjedets svakeste punkt, der risikoen for at det kan ødelegges er størst.

3

Hold deg innenfor strekene. Pass på at du ikke skjærer inn i de feltene (X) som ender med å være den eneste forbindelsen mellom bein og rygglene.

4

Sammenføyningen mellom rygg (A) og sete (B) er skåret ut. Nå er det tid for å se om de to elementene passer sammen. Når de gjør det, skal du lage en markering og et hull til kilen som skal låse de to delene sammen.

5

Sørg for at de to emnene er satt tett sammen. Lag deretter markeringen til kilen rett bak rygglenet. Hullet skal være omtrent 40 x 40 mm.

6

Begynn med å lage hullet, og lag først etterpå en kile som passer til. Gå forsiktig til verks når du gjør dette - sagen kan fort komme til å glippe. Lag i samme omgang kilehullet til det bakerste beinet.

7

Vinkelen på stolen bestemmes av hvor høyt det bakerste beinet er. Sett opp konstruksjonen som på bildet, og bestem hvilken helling rygglenet skal ha. Deretter skjæres det bakerste beinet til.

8

Nå er det bare å sette alt sammen. Slå kilene i og beina opp - dermed er vikingstolen klar til bruk. Kilene kan du eventuelt skjære ut på en kapp-/gjærsag. Det kan være vanskelig å skjære ut de små emnene med motorsagen.

9

Hvis du vil ha litt ekstra luksus og har for eksempel en treskjæreskive til vinkel sliperen, kan du lage setet til stolen litt mer ergonomisk.

Materialer

  • En planke på ca. 290 x 40 x 4 cm

SPESIALVERKTØY

  • Carvingsverd, kjede og kjedehjul
  • Verneutstyr

Tidsforbruk

3 timer

Pris

Cirka 2-3000 kroner (inkludert et carvingsett til sagen)

Vanskelighetsgrad

I dette prosjektet er funksjonalitet viktigere enn finish. Du trenger ingen stor verktøypakke, og sammenføyningene trenger ikke å være tette. Men vær forsiktig når du lager innstikkene - her kan sagen raskt glippe.

Tegning

Alle delene kan lages av én planke

Alle delene kan lages av én planke

Video

Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemøbler