Hvilken årstid er best til å så en ny plen?

I september/oktober er jorden fortsatt varm og litt fuktig. Det sikrer frøene de beste betingelsene for spiring og vekst. Plenen klarer som regel å spire godt før vinteren, bare den ikke blir utsatt for mye trafikk. Du kan også så plenen på våren, men da risikerer du tørke før plenen for alvor har rukket å etablere seg. Høsten er derfor den beste årstiden til å så plen.

I hvilken høyde skal gressklipperen klippe gresset, når det klippes for siste gang?

Gresset skal helst ikke være mer enn 4-5 cm langt når det klippes for siste gang og skal overvintre. Hvis gresset er lenger, øker risikoen for soppvekst betraktelig.

Hvordan blir du lettest kvitt skvallerkål?

Det er veldig viktig å få alle skvallerkålenes røtter opp om du vil bli kvitt den. Planten har nemlig kjempe store røtter, og selv små rotstumper på 2 cm kan vokse seg videre og bli til nye planter. Derfor må du for alt i verden ikke frese jord med skvallerkål i - det vil bare få planten til å spre seg enda mer. Du blir altså lettest kvitt skvallerkålen ved å grave opp hele planten.

Er det en god ide å klippe hekken i en bestemt form?

Det er en god ide å klippe hekken slik at den er bredest nederst og smalest øverst. Det gjør den mer robust, og sikrer at hekken ikke velter om det legger seg et lag tung snø på toppen om vinteren.

Når er det best å kutte ned stauder?

Om du kutter ned staudene dine for tidlig, risikerer du at små nye skudd blir ødelagt av frost. De visne delene beskytter planten og de nye skuddene, så la de være frem til risikoen for nattefrost er over. Du skal altså vente til våren med å kutte ned staudene - da er risikoen for frost minimal.

Hvor dypt må hullet være når du skal plante en ny plante?

Det er viktig at hullet til en ny plante er dobbelt så stort i omkrets og dybde, som den potten planten har stått i. Sørg også for å løsne jorden i bunnen av hullet, slik at det er lettere for røttene å få tak. Hullet skal altså være dobbelt så stort som den potten planten er kjøpt i.

Skal det puttes gjødsel i hullet når du planter en ny busk?

Du skal ikke putte verken gjødsel eller kompost dirkete ned i hullet når du planter nye busker eller trær. Det er rett og slett for hard kost. Det er derimot en god ide å legge litt gjødsel over jorden rundt plantehullet, slik at det kan sige ned i røttene i mindre mengder.

Når skal plomme- og kirsebærtrærne beskjæres?

Plomme- og kirsebærtrær er såkalte "blødere". Det betyr at det væsker mye når trærne beskjæres. Derfor er det viktig å gjøre det på sensommeren, når det er varmt og tørt. Det minsker risikoen for at det kommer råte i treet.

Hvilken plante er ikke en klatreplante?

Forsythiaen er en busk som blomstrer med små gule blomster i april. Et gammelt hageråd sier at man skal vente med å beskjære roser og hortensia til forsythiaen har avblomstret - i april en gang - da er risikoen for frost minimal.