Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Høybed

Et høybed er genialt og gir deg mulighet til å få planter og avlinger opp i høyden, slik at du skåner ryggen. Vi har samlet alle våre byggeveiledninger til høybed, slik at du kan få inspirasjon og veiledninger til hvordan du bygger ditt neste høybed.

Bygg ditt eget høybed

Høybed er geniale å ha i hagen av flere forskjellige årsaker. For det første går høybed og gjør det selv-arbeid godt hånd i hånd. De er enkle å bygge, og variasjonene og mulighetene når du skal bygge et gjør det selv-høybed er nesten uendelige.

Du sparer mange penger ved å bygge ditt eget høybed når du hiver deg over et hjemmelaget høybed. I tillegg er det også et fint gjør det selv-prosjekt, og det er mye morsommere enn å kjøpe et høybed fra byggvarehuset.

Bygg et høybed selv i tre

Det enkleste og billigste er å bygge et hjemmelaget høybed i tre. Hvor stort og hvor høyt høybedet skal være, bestemmer du selv - men hvis du for eksempel bygger høybedet ditt i tre på en meter i bredden og to meter i lengden, kan det gjøres for lite penger. Når du bygger det hjemmelagde høybedet er det en god ide at du bygger det slik at du kan rekke inn til midten fra begge sider.

Hvis du bygger høybedet i tre, er stolper og bord i lerketre er godt valg. Om du har noen rester fra et terrasseprosjekt eller lignende, gjør det høybedet ditt enda billigere.

Se byggeveiledningen: Enkelt og billig høybed

Bygg høybedet i riktig høyde

En av fordelene ved å dyrke grønnsaker og krydderurter i et høybed, er at du oppnår en bedre arbeidshøyde. Du unngår altså å få slitne knær av å sitte på bakken for å luke ugress eller å plukke salat. Derfor er det også verdt å vurdere hvor høyt ditt gjør det selv-høybed skal være før du begynner å bygge.

Bygg et høybed på hjul

Velger du å bygge et høybed som er lukket i bunnen, og sette hjul under høybedet, får du en meget fleksibel hage hvor du hele tiden kan justere hvor mye sol plantene dine skal ha. Du kan også bygge høybedet ditt utstyrt med et espalier som plantene kan vokse opp i. Dermed kan du få et flyttbart høybed, som samtidig kan gi deg le på terrassen - uansett hvor vinden kommer fra.

Se byggeveiledningen: Høybed på hjul - Sett hjul på høybedet og få en kjøkkenhage rett ved døren

Innred hagen med et høybed

Om du bygger dine egne høybed, er det også en opplagt mulighet til å innrede hagen. Høybed er utrolig dekorative og er derfor også opplagte å bruke om du skal innrede en kosekrok i hagen.

Bygg høybed i alle størrelser

Høybed kan selvfølgelig bygges i alle mulige størrelser, slik at høybedene passer til både en stor villahage og en liten altan, hvis du har lyst på et grønt innslag utenfor vinduene. Du kan også bygge høybedene dine slik at de kan stå oppå hverandre, for å utnytte plassen optimalt.

Se byggeveiledningen: Smart høybed til terrassen

Lenger dyrkningssesong med høybed

Et høybed forlenger dyrkningssesongen, fordi jorden i høybedet er varmere enn den vanlige jorden, og fordi jorden i høybedet også tørker raskere enn den vanlige jorden. Jorden i høybedet er også enklere å holde frostfri, slik at du på den måten er garantert en lenger dyrkningssesong hvis du planter krydderurtene eller grønnsakene i et høybed.

Er du i tvil om hvilken type jord du skal putte i høybedet? Da kan du lese mer her: Jord til høybed

Bygg høybed selv og unngå mordersnegler

Om du er plaget av mordersnegler får du en stor fordel ved å bygge ditt eget høybed. Det er enkelt å bygge en enkel sneglekant på høybedet som holder sneglene ute. Dermed er du sikker på at den flotte, grønne salaten som pryder høybedet ditt ikke ender som kveldsmat til de forhatte sneglene.

Se byggeveiledningen: Lag en sneglekant til høybedet selv.

Finn ditt neste gjør det selv-høybed her

Her på disse sidene gir vi deg den beste hjelpen og inspirasjonen til neste gang du vil bygge et høybed. Vi viser deg blant annet hvordan du bygger et billig høybed, hvordan du lager en sneglekant til høybedet, hvordan du setter hjul under høybedet, og hvordan du kan lage et høybed som gir deg le på terrassen.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake