Mobil utedusj

Bygg en flott utedusj som du rask og enkelt kan plassere på yndlingsstedet på terrassen eller flytte rundt i forhold til solen. Den er billig, morsom og enkel å lage! Vi gir deg oppskriften, og prosjektet er enkelt å sette i gang med.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2.500 kroner

Intro

En utedusj trenger verken å være permanent, komplisert eller dyr. Vi viser hvordan du kan lage et hyggelig lite dusjhjørne, som enkelt kan flyttes rundt i hagen eller på terrassen.

Vannet til dusjhjørnet får du fra hageslangen, slik at du slipper å tenke på nye og dyre rørlegger-installasjoner. Konstruksjonen er enkel, og hvis du for eksempel vil utnytte noen overskuddsmaterialer fra tidligere prosjekter, så er dette en god mulighet. Du kan også bare følge materiallisten vår, og kjøpe alt som skal brukes i nærmeste byggvarehus.

Dusjhjørnet kan enkelt både flyttes og snus.

Smart og enkel tilkobling til hageslangen.

Stolpehatten beskytter endeveden og avslutter stolpen flott.

Prosjektet krever heller ikke mye verktøy - du kommer faktisk langt med en håndsag, en hammer og en skrumaskin. Det er likevel en håndfull forskjellige tips og triks vi gjerne vil vise deg, som du sannsynligvis vil sette pris på å kjenne til før du setter i gang.

I denne byggeveiledningen får du:

  • Trinn for trinn-veiledning
  • Arbeidstegning
  • Komplett materialliste
  • Video

Veiledning

01
Bygg de to siderammene 2 Trinn

Første skritt er å bygge de to siderammene, før de senere skrus fast på stolpene.

Hvis du velger å spikre på kledningen, så bruk galvaniserte spiker med en liten diameter, for eksempel 1,7 x 40 mm. Hold deg minst 25 mm fra enden. Vil du heller skru på kledningen på, så husk å forbore. Ellers risikerer du at bordene sprekker.

1

Begynn med å merke opp på de loddrette lektene (D). Hvis kledningen er 98 mm bred, og avstanden mellom bordene 5 mm som her, så skal det merkes opp per 103 mm på lektene for å få riktig inndeling.

2

Monter det første, midterste og siste kledningsbordet (B). Fyll deretter opp med bord i mellom. Sørg for å spikre eller skru fast bordet minst 25 mm fra endeveden, slik at bordet ikke sprekker.

02
Sett siderammene på stolper 8 Trinn

Når du har laget begge siderammene av lekter og kledningsbord, er det smart å male både de og stolpene før du setter delene sammen. Da er du sikker på et flott resultat med skarpe malekanter.

Når malingen er tørr, skrur du sidene fast på stolpene og monterer dusjmekanismen.

1

Mal siderammene, stolpene og topplisten (C)med heldekkende trebeskyttelse. Når malingen er tørr, kan du gå videre med prosjektet.

2

Legg den første siden og stolpene (A) på en plan overflate når du skal sette dem sammen. Bruk eventuelt spenntvinger til å holde delene sammen mens du skrur. Husk å forbore!

3

Neste sideramme plasseres loddrett oppå stolpen (A)og skrus fast. Yttersiden av siderammen (B) og stolpen (A) skal være plan.

4

Nå skal den siste stolpen (A) monteres. Igjen skal yttersiden av rammen og stolpen monteres plant med hverandre.

5

Som avslutning i toppen monteres topplisten (C) oppå de loddrette rammelistene (D). Forbor før du skrur fast med 4 x 40 mm skruer.

6

Monter dusjstangen på midten av siderammen. Et godt tips er å montere den så høyt som mulig.

7

Skru koblingen til vannslangen på dusjhodet.

8

Når koblingen er montert på dusjhodet, kan du enkelt koble til vannslangen.

03
Få de siste små detaljene på plass 2 Trinn

Den nye og flotte utedusjen din er ferdig og nesten klar til bruk. Nå kan du gi den de siste detaljene, som for eksempel å skru fast hageslangen med kabelbøyler og gi toppen av stolpene en beskyttende stolpehatt.

Har du tenkt at utedusjen skal plasseres permanent på terrassen, kan du vurdere å gi den et par stabiliserende vinkelbeslag på stolpene. Husk at vannet skal kunne komme vekk fra terrassen. Alternativt kan terrassebordene beskyttes med et plastbrett og et avløp.

1

Sett fast hageslangen med kabelbøyler. Sørg for å bruke kabelbøyler som enten er galvaniserte eller laget av plast.

2

Gi alle tre stolper en stolpehatt i toppen. Da sikrer du at regnvann og dugg ikke trenger ned i den sårbare endeveden og ødelegger stolpene.

Materialer

Stolper (A):

  • 3 stolper, 73 x 73 mm à 175 cm

Kledningsbord (B):

  • 32 bord, 19 x 98 mm à 80 cm

Topplister (C):

  • 2 lekter, 23 x 73 mm à 80 cm

Loddrette rammelister (D):

  • 4 lekter, 23 x 48 mm à 159,5 cm

Dessuten:

  • Skruer: 4,0 x 40 mm og 5,0 x 60 mm
  • 3 stolpehatter, 75 mm
  • Galvaniserte kabelbøyler
  • Heldekkende trebeskyttelse
  • Dusjhode med stang
  • Slangekoblinger

Tidsforbruk

2 dager, inkludert tørketid.

Pris

Cirka 2500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Her er det ganske få materialer, som også er enkle å bygge med. Et fint nybegynnerprosjekt.

Tegning

Multimedia

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Stoppkloss til kappsagen

Video

Rigtig lengde på spiker og skruer

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hage