Gulrotfluen legger sine egg i jorda rundt gulrøttenes røtter. Fluenes egg klekkes etter en ukes tid. Larvene lever først av siderøtter, og senere gnager de seg inn i selve gulroten og lever videre der.

Maren har sådd sine gulrøtter så seint at årets første kull av fluene ikke utgjorde noen trussel. Men hun vil sikre seg mot neste generasjon av fluene, og det gjør hun ved å legge nett over gulrøttene i hagen.Men først må det tynnes ut i raden.

Når nettet først er lagt over raden, må det nemlig bli der til gulrøttene er klare til høsting. Maren har hatt et godt vekselbruk i jorda, og det har ikke tidligere vokst gulrøtter her. Derfor burde det verken være egg eller larver i jorda på nåværende tidspunkt. Det er enda en fordel ved et godt vekselbruk.

Hun sikrer nettet med noen jernrør. Nettet må slutte helt tett ned til jordoverflaten, så fluene ikke kan fly inn den veien. Ved enden av radene fester hun nettet med noen steiner. Har du ikke insektnett hjemme, kan du bruke grønt avklipp langsmed rothalsen i stedet.

Ved å legge det grønne plantematerialet her, distraherer du fluene i deres leting etter roten. Fluene leter nemlig etter kontrasten mellom den grønne toppen og selve roten, og den får de det vanskeligere med å finne hvis det er lagt ut gress, som her.

Tre måneder senere ser gulrøttene stadig fine ut i toppen. Maren har fortsatt lagt ut gress for å forhindre gulrotfluen i å angripe. Og nå vil det vise seg om det har hjulpet.Og joda, de ser veldig fine ut. Så husk i framtiden å dekke til – enten med nett eller med grønt.