Det er bladvepslarve som er på ferde. De spiser ganske enkelt buskens blader – og de kan sette til livs en slik busk på få dager. Ofte er det de nederste bladene på busken som blir angrepet først. Det har også skjedd her. Et svakt angrep betyr ingen ting.

En busk der bladene er helt oppspist vil derimot få bærene til å tvangsmodne, og utbyttet i den kommende sesongen blir vesentlig lavere. Maren fjerner derfor alle larvene med det samme. Hun kikker godt etter at det ikke gjemmer seg noen et sted på et blad.

Det er vanskelig å unngå bladvepslarver helt. Men det er mange forskjellige fugler som liker dem godt. Med gode trivselsforhold for småfugler i hagen, kan du kanskje unngå larvene. Så sørg for en fuglekasse eller to til meiser og spurv.

Det finnes også forskjellige snyltevepser som kan angripe larvene. En hage med mange forskjellige planter vil tiltrekke seg disse nyttedyrene, så variasjon i plantevalg er også en mulig forebyggende løsning. Fangsten ender med i alt syv bladvepslarver i dag.

LES OGSÅ: Skjeggkre: Slik kan du unngå skjeggkre

Det er bare én utvei for dem, og det er døden. Også på gårdsplassen er det larver på gang. Her har blomkarsen fått noen små gule flekker på et av de karakteristiske flate bladene.Det er kålsommerfuglens verk. Den har lagt eggene sine på bladet.

Blomkarse er en spiselig sommerblomst. Og kålsommerfuglens larver er også veldig glade i smaken. Larvene elsker å spise de fine bladene.

Men disse eggene får nå aldri lov til å utvikle seg til mer, for Maren fjerner dem med det samme. Og i tiden som kommer må hun fortsatt holde godt øye med planten.