Her er det et spann fullt av gressavklipp. Avklippet vil hun med fordel utnytte i kjøkkenhagen. Og det får bønnene glede av. De har det nemlig best hvis de ikke tørker for mye ut. For å minske fordampingen, sprer Maren gressavklippet langsmed bønneraden. Gresset hjelper deretter med å holde på fuktigheten i jorda.

Det betyr ikke så mye at gresset er litt tørt, men vær oppmerksom på at det ikke bør inneholde altfor mange ugressfrø når du klipper det. Har du ikke nok gressavklipp, kan du også legge et lite lag med kompost. Det gir samme effekt.

Når du dekker til jordoverflaten på denne måten, fordamper fuktigheten saktere fra jorda. Det betyr at vekstene kan nøye seg med mindre vann. Du kan også redusere vannforbruket ditt ved å etablere dryppvanning i hagen.

Slangen her er perforert med hull for hver halve meter, slik at vannet kan dryppe stille og rolig der hvor det gjør godt - uten videre fordamping. Slangen her er litt stiv å jobbe med. Så Maren mykner først enden av slangen i en kopp varmt vann, så den blir litt lettere å jobbe med.

Først setter hun en slangeklemme rundt slangen, som er lukket med en propp i den ene enden. Den andre enden forsyner hun med en kobling inne i slangen, som hun spenner godt fast med båndet. Koblingen passer inn i en vanlig vannslange.

Så anbringer hun dryppslangen i det nyanlagte staudebedet. Slangen må sno seg litt, så den kommer godt rundt alle plantene i bedet. Det sikrer hun seg ved å feste slangen med ganske alminnelige teltplugger.

Det gjelder selvfølgelig å være litt forsiktig når hun legger slangen ned, så plantene ikke kommer til skade. Slangen er nå på plass og koblet på vannkranen.

Når Maren skrur på vannet, drypper det direkte ned til plantene, så fordampingen blir så liten som mulig. På den måten sparer hun veldig mange liter vann i løpet av sesongen.