Først har hun målt opp hagen og tegnet inn grunnrisset på et stykke rutepapir. Alle elementene som skal være der, som for eksempel husfasaden og trærne i hagen, tegner hun også inn. Når alle de faste elementene er på plass, tegner hun inn bedene som skal utgjøre kjøkkenhagen.

Bedene her blir ikke mer enn én meter i bredden. Da er det lett å komme til for å passe og vedlikeholde de forskjellige vekstene. Ved å designe de tre største bedene med en liten vinkel på hvert, virker kjøkkenhagen litt mer som et rom man går inn i fra resten av hagen.

Mellom kjøkkenhagens bed vil hun ha gangstier belagt med steinmel. Kjøkkenhagen skal ikke være større enn at det er tid til å passe den. Denne lille hagen gir et friskt tilskudd av grønnsaker og krydderurter gjennom sommer og høst.

I enden av kjøkkenhagen – mot sør – skal det være et blomstrende område av georginer. Maren vil legge georgineknoller i fire rader i hele kjøkkenhagens bredde. Hun kan bare begynne å glede seg.

Georginene vil kvittere med et festfyrverkeri av flotte og fyldige blomster i mange farger senere på sesongen, noe man kan ha glede av helt til frosten kommer. I de små sirklene skal det lages klatrestativer til duftende erteblomster. Og ved husveggen ved siden av et eksisterende nedløpsrør er det plass til en regnvannstønne.

De rektangulære feltene er plantekasser, som skal inneholde tomater. På husets sørside står de solrikt og litt i le.Små oppstammede frukttrær plasserer hun også rundt omkring i kjøkkenhagen. Kjøkkenhagen avgrenses opp til huset med et såkalt belgisk espalier, som skal lages av ulike epletrær.

Mot østsiden skal det være en lav stakitt, som også skal lages av små epletrær. I den andre enden av hagen, bak georginemarken, skal jorda holdes i gang med grønngjødselplanten honningurt. Hvis jorda bare ligger brakk, vil ugresset bare bre seg.

Da er det langt bedre å dyrke den med grønngjødsel, til den skal brukes til dyrking eller beplantes. Langsmed kjøkkenhagen på den ene siden skal det være et staudebed. Staudene til bedet skal være hardføre nok til å kunne konkurrere med skvallerkålen, som brer seg fra den villere delen av hagen.

Nå er skissen klar. Med den i hånden sikrer Maren seg at hun bevarer overblikket når hun går i gang med det store anleggsarbeidet.