Bygg en benk i plantekassen

Bygger du denne vinkelformede plantekassen med en liten integrert benk, forener du det nyttige med det behagelige. Hele konstruksjonen lages av bare to typer materialer, så jobben er helt enkel. God fornøyelse!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
2.500 kroner
Bygg en benk i plantekassen

Det går med cirka 1 m³ jord til denne plantekassen. Du kan spare halvparten ved å legge leca i bunnen. Husk i så fall å legge fiberduk oppå, så jorden ikke synker ned i lecaen.

Intro

En plantekasse i hagen både pynter og er praktisk på flere måter. Du kan for eksempel bruke plantekassen som kjøkkenhage eller som en romdeler i hagen. Du kan også bygge plantekassen med integrert benk. Dermed forener du både det nyttige og det praktiske.

I denne byggeveiledningen viser vi deg hvordan du bygger en benk i plantekassen.

I byggeveiledningen får du:

 • Arbeidstegning
 • Video
 • Grundig trinn for trinn-veiledning
 • Komplett materialliste

Veiledning

01
Bygging av plantekassen 7 Trinn

Begynn med selve plantekassen. Først lages de to endeveggene slik at bordene stikker en bordtykkelse utover kantene. Deretter fortsetter du med å skru på det nederste bordet rundt hele.

Bordene skrus fast til loddrette stolper med to skruer i hver stolpe. Skruene undersenkes, slik at de kommer i plan med overflaten.

1

Begynn med den smale endeveggen. Lag først en “kant” på arbeidsbordet, slik at du har noe å støte sidestykkene (A) inn mot når de skrus fast i stolpene (N). Hold cirka 9 mm luft mellom sidestykkene.

2

Fortsett med den L-formede endeveggen. Igjen legges stolpene (N) på høykant. Den lave siden skal ikke ha noen stolpe. Her kommer i stedet setestøtten (P).

3

Nå lages den innvendige hjørnestolpen. Den består av tre stolper (N), som skrus sammen til en stor L. Dermed får bordkledningen et solid og stabilt underlag inne i hjørnet.

4

Deretter lages selve bunnrammen. Spenn fast de nederste bordene til endestolpene (N) med skrutvinger, før du skrur dem fast. Da er det enkelt å justere konstruksjonen, slik at vinklene blir nøyaktig 90 grader.

5

Skru fast bunnrammen rundt hele kassen. Nå skal skjelettet gjerne se ut som på bildet, klart for montering av sidestykkene. Bruk avstandsklosser mellom bordene, slik at de er parallelle og flukter hele veien rundt.

6

Hold bordene med tvinger mens de skrus fast. Det gjør det mulig å støte sidestykkene helt tett inn mot de utstikkende endene på gavlen. Det gjør konstruksjonen stabil.

7

Monter ekstra stolper (N) midt på de lange sidestykkene (E) og (F). De sikrer at de lange sidestykkene ikke gir etter for presset fra jorden som skal tømmes ned i blomsterkassen

02
Bygging av benken 5 Trinn

1

Monter benkestolper (P) og innvendige benkestykker (G) på innsiden av kassen. De skal stikke en bordtykkelse ut, og lage plass til en bordstump i mellomrommet som avslutning foran stolpen.

2

I motsatt side skrus det også fast benkestolper (P). Her settes først benkeklosser (H og J) i en bordtykkelse på baksiden. På stolpene skrus det tre sidestykker (G) etterpå.

3

Første setebord (D) skrus fast, og en midtstiver (L) til setet holdes fast med en skrutvinge, før den skrus fast. Fortsett med de øvrige setebordene. Merk deg at de skrus ned i kanten av sidestykkene (G).

4

Til slutt skrus den langsgående setestøtten (K) fast. Bor og skru ned gjennom setebordene, og hold setestøtten fast med tvinger før du borer. Bor og skru også inn i midtsetestøtten (L) fra fronten.

5

Når de siste avslutningsstykkene er skrudd fast, ser resultatet slik ut. Nå kan du velge å male eller olje alt sammen.

03
Foring av kassen 3 Trinn

1

Plantekassen skal tettes, slik at jorden holder seg inne i kassen og ikke ødelegger treet. Bruk knotteplast, og sett den fast med en stiftepistol. Det skal ikke være plast i bunnen, der vann skal kunne renne ut.

2

Skjær av plasten i toppen, slik at den flukter med overkant av plantekassen. Det gjøres enkelt med en skarp hobbykniv.

3

Skru til slutt på topprammestykker (M) langs hele plantekassen. Det gir en pen avslutning og sikrer at regn ikke trenger ned i åpen endeved. Topprammen er satt sammen med gjæring i hjørnene.

Materialer

19 x 148 mm kledningsbord:

 • 7 sidestykker (A) à 50 cm
 • 3 sidestykker (B) à 96 cm
 • 5 sidestykker (C) à 118,1 cm
 • 8 setebord (D) à 120 cm
 • 5 sidestykker (E) à 166,4 cm
 • 5 sidestykker (F) à 168,2 cm
 • 6 benkestykker (G) à 46 cm
 • 6 benkeklosser (H) à 6,3 cm
 • 3 benkeklosser (J) à 4,5 cm

19 x 148 mm kledningsbord, splittet til 19 x 72 mm:

 • 1 setestøtte (K), 98,6 cm
 • 1 setestiver (L), 42 cm
 • 6 topprammestykker (M), i alt cirka 6,6 meter

48 x 73 mm:

 • 10 stolper (N) à 78,6 cm
 • 4 benkestolper (P) à 46,8 cm

Dessuten:

 • Knotteplast til foring av kassen, cirka 7 meter
 • Skruer til utendørs bruk

Spesialverktøy

 • Borstativ
 • Bor med undersenking
 • Stiftepistol

Tidsforbruk

3-4 dager.

Pris

Cirka 2500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette er ikke vanskelig, men stabiliteten krever presisjon når du sager, borer og setter sammen kassen.

Tegning

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Rigtig lengde på spiker og skruer

Tips & Triks

Bor alle skruehullene på én gang

Begynn med å kappe til alle deler i lengden. Deretter merker du opp til skruehull. De skal plasseres slik at skruene treffer midt i de loddrette stolpene. Bor og undersenk hullene i én arbeidsgang med et spesialbor med undersenker. Bruk også gjerne et borstativ. Da er boret enkelt å styre, og hullene blir helt rette.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Plantekasse