Bygg store bed av betongstein

Hvis du drømmer om høybed med litt mer sjarm enn en palleramme, kan du bygge det av store betongsteiner, som du murer opp med mørtel.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En helg
Pris
7500 kroner
Bygg store bed av betongstein

Vi viser hvordan du bygger et solid steinbed i flere nivåer, laget av store betongsteiner.

Intro

Betongstein kan brukes til mer enn belegninger og kantstein. De kan for eksempel brukes til å bygge bed, som her, hvor vi bygger et skulpturelt høybed av store, rustikke betongsteiner. Her murer vi opp bedet med mørtel, og utstyrer det i tillegg med et diskret automatisk vanningssystem, som kan justeres slik at vannet kommer når det passer deg.

I denne artikkelen får du en trinn for trinn-guide til hvordan du bygger et bed med automatisk vanning i tre nivåer. Metoden vi bruker er så generell at du fint kan gjøre om på størrelse og utseende, og bygge et enda mer utspekulert høybed.

Vi introduserer deg dessuten for hvordan du kan planlegge et automatisk vanningssystem til bedet ditt.

Veiledning

01
Fundamentet først 8 Trinn

Det første du skal gjøre, før du kan bygge et bed i stein, er å rette opp underlaget. Først avrettes det grovt med spade og rive, deretter spres det ut et jevnt lag grus, som stampes hardt.

Når det er gjort, kan du legge ut det første laget stein. Din viktigste oppgave er å sørge for at alt er i vinkel og vater - skjevheter blir raskt tydelige når du begynner å bygge oppover. Derfor er et vater og en vinkel to viktige verktøy i denne første fasen.

1

Tegn opp hvor bedet skal være. Begynn med å markere hvor bedet skal være. Du kan tegne opp med en spraymaling eller spenne ut en murersnor.

2

Rett opp med grus. Bruk et vater, en spade og et par trillebårlass med grus til å lage et plant underlag, som du kan bygge opp bedet på. Husk å stampe gruslaget, slik at det pakker seg godt.

3

Begynn med tørrbetong. Når underlaget er plant, åpner du en pose tørrbetong og heller ut en passe mengde der den første steinen skal ligge. Legg ut ytterligere tørrbetong, stein for stein, i takt med at de legges.

4

Fukt mørtelen, slik at herdeprosessen aktiveres. Betongen skal være fuktig, men ikke våt - den skal ikke flyte ut.

5

Legg den første steinen. Sett den første rekken steiner, og sørg for at de ligger vannrett og like høyt. Legg steinene med 5 mm avstand i fugene.

6

Hjørnet skal være helt i vinkel. Når du runder det første hjørnet, skal du sørge for at vinkelen er helt rett. Hvis hjørnet blir skjevt, synes det bedre og bedre, desto høyere du bygger.

7

Bygg til du har laget den første firkanten. Sjekk stein for stein at høyder og vinkler er jevne og rette. Bruk en gummihammer til å gjøre eventuelle små justeringer.

8

Lag en kantsikring. Når du har laget den første firkanten, graver du en 5 cm dyp renne langs yttersiden, som du fyller med betong. Rennen sikrer at steinene ikke presses ut når det kommer jord i bedet.

02
Gjør ferdig fundamentet 4 Trinn

Når du har bygget den første firkanten, kan du utvide bedet med flere, overlappende kvadrater. Til det formålet skal du bruke en håndfull halve steiner, som du enten kan kjøpe eller lage selv.

Du må fortsatt sørge for at steinene ligger i vater og at vinklene er riktige. Men det er enklere nå som det første kvadratet sitter fast i underlaget og kan brukes som anlegg.

Husk at alle steinene du legger nå også skal forankres med en renne av betong, så de ikke sklir ut senere.

1

Begynn med en halv stein når du starter det neste kvadratet. På den måten bygger du de to firkantene sammen.

2

Bygg fundamentet så stort som du ønsker det. Når du har lagt den siste steinen, sjekker du vater og vinkler igjen. Du kan fortsatt rekke å justere skjevheter. Når du er fornøyd, lar du betongen tørke før du går videre.

3

Bland et stort spann murmørtel. Du skal bruke en del mørtel til å mure opp de store steinene, som har større overflate enn en murstein. Bland derfor opp rikelig med mørtel før du begynner.

4

Mørtelen trekkes på med tannsparkel. Du kan bruke en murerskje til å løfte mørtel ut av spannet, men trekk den på med en bredtannet sparkel. Fukt steinene før du fordeler mørtelen på dem.

03
Bygg bedet ferdig 5 Trinn

Når du begynner å bygge i høyden, skal du alltid begynne i et hjørne. Det gjelder hver gang du begynner et nytt skift. Da er du sikker på at steinene ikke blir hengende utover kantene.

Steinene skal ligge i forband - det skal altså hele tiden være en skjøt midt under steinen du er i ferd med å legge.

I takt med at du legger ferdig skiftene, justerer du steinene på plass med en gummihammer.

1

Husk forband når du begynner. Når du legger steinene, skal du sørge for at de ligger i forband. Det skal være en skjøt midt under steinen i skiftet under det du legger. Da forsterker steinene hverandre gjennom skiftene.

2

Begynn med et hjørne. Når du begynner å legge stein i skiftene oppover, skal du begynne i et hjørne. Det er den enkleste måten å unngå overheng på.

3

Når alt passer sammen, kan du raskt legge et helt skift. I begynnelsen av hvert skift må du sjekke med vater og vinkel. Når skiftet nesten er komplett, ser du eventuelle feil enkelt uten hjelpeverktøy.

4

Finjuster med en gummihammer. Når en stein først er satt i en klatt med mørtel, trenger du ikke å løfte den opp igjen hvis den må justeres. Slå den heller forsiktig på plass med en gummihammer.

5

Gjør ferdig hvert skift for seg. Hvis du vil avslutte de overlappende kvadratene i forskjellige høyder, skal du avslutte et skift om gangen før du går videre. På den måten sikrer du at det høyeste laget ligger stabilt på fast grunn.

Materialer

Betongstein (IBF)

 • 76 steiner à 21 x 42 x 14 cm
 • 5 steiner à 21 x 21 x 14 cm

Annet

 • Tørrmørtel
 • Tørrbetong
 • Litt grus til avretting
 • Vanningssystem (her sprinkler OS 140, pumpe, ventil og hageslange - alt sammen fra Gardena)

Spesialverktøy

 • Steinsaks eller en stor vinkelsliper med skive til stein.

Tidsforbruk

Cirka en helg.

Pris

 • Høybed cirka 6000 kroner.
 • Vanning cirka 1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Teknisk enkelt, men tungt arbeid.

Video

Deling av stein og heller

En kraftig vinkelsliper med diamantskive fikser jobben

Video

Redd den tynne mørtelen

Video

Tips & Triks

Intelligent autovanning

For å gi bedet det lille ekstra, har vi valgt å installere et automatisk vanningssystem. Vi har valgt et fra Gardena, som kan styres med en app til telefonen, men det finnes både andre styringsenheter og flere produsenter å velge blant.

Systemet krever at det installeres en underjordisk ventilboks og graves ned en stiv vannslange, som kobles til vannet i huset ditt.

I tillegg skal det selvfølgelig installeres sprinklere og kontrollenheter i selve bedet. Vi har valgt sprinklere som ligger under jordoverflaten når de ikke er aktive.

Den stive PVC-slangen til vannet graves ned og føres opp midt i bedet.

Slangen avsluttes med et koblingsstykke, som kobles til etter at bedet er ferdig.

Det er installert en diskret pop-upsprinkler.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Plantekasse