Denne blomsten er bare avblomstret, men har ennå ikke modent frø. Denne, derimot, har en tydelig og struttende frøstand. Jane høster frøene med det samme – og skriver plantenavnet på en liten papirpose, som hun oppbevarer frøene i til neste år. Husk også at det ikke bare er i egen hage du kan høste frø.

En tur hos naboen eller i et offentlig hageanlegg kan for eksempel være et helt eldorado for frøhøstere.Du kan ikke alltid regne med at de frøene du høster vil likne helt den planten du høster fra.

Det gjelder nemlig bare hvis moderplanten er en art hvor det ikke finnes forskjellige sorter – for eksempel i ulike farger, som disse hibiscus. Her kan du ikke vite om frøene vil gi lyserøde eller hvite blomster, men det øker jo bare spenningen.

Du må forsikre deg om at frøstandene er modne når du høster. Her er det både grønne og svarte frø, og det er de svarte som er modne til høsting. Det er som regel lett å se om frøene er modne på en plante.

De umodne vil typisk nok være grønne, mens de modne frøene har fått en mørkere og mer vissen farge.Det er ikke alle høstede frø som er spiredyktige, selv om de er modne ved høsting. Her er det frøene fra pyntekorg (Cosmos) som Jane sorterer. Når du sjekker frøene, må de ikke føles hule.

Du skal snarere kunne føle at de er faste. Da er det nemlig befruktet, og vil senere også kunne spire. Får du lyst til å forsøke deg med frøhøst hjemme, så la eventuelt noen enkelte avblomstrede frøstander sitte og modne på planten.

De delene av planten stopper blomstringen når de får lov å danne frø, mens resten av planten jo blomstrer videre. Uansett hvilke frø du høster, må du alltid gi frøene mulighet til å tørke godt før du pakker dem bort.

Det er best å oppbevare frøene i papirposer eller kaffefiltre mens de tørker. Da kan de nemlig fortsatt puste, og du risikerer ikke at de råtner for deg.