Først tegner hun opp bedet så størrelsesforholdet passer til proporsjonene. Her er bedet rektangulært i formen, og måler cirka 5 x 2½ meter.Hun plasserer buskene først. De er de største, og dermed er rammene på plass.

Sirklene som markerer de enkelte buskene skraverer hun.Til inspirasjon og idé-utvikling bruker hun gjerne forskjellige oppslagsverk eller blader hun har liggende. Denne boken gir f.eks. noen ideer inndelt etter farger.

Jane foretrekker alltid å designe sine bed så de passer ton i ton – sesong for sesong, vel å merke.Det er nemlig ikke noe i veien for at fargeskalaen skifter i bedet i takt med sesongene.

Bare de enkelte planter matcher hverandre i den perioden hvor plantene blomstrer hver for seg. Så det kan lønne seg å ta høyde for blomstringstidene når man forsøker å sette sammen plantene, slik at blomstringen varer lengst mulig.

I hvert fall hvis du gjerne vil ha mange forskjellige planter å velge mellom.Jane har nå bestemt seg for hvilket blomstrende bunndekke av stauder hun vil ha i bedet. Så nå kan hun også plassere dem blant buskene. Og her kommer paletten av farger i bruk.

Fargetonen i bedet er blå-lilla og hvitt med streif av gult – og fargene vil endre seg med årstidene. Nå er størrelsesforholdene noenlunde på plass, og hun kan begynne å vurdere hvor mange stauder hun vil ha av hvert slag.

Med sine mange års erfaring i å jobbe med planter går dette lett for Jane.Har du ingen idé om hvor mye plass du skal beregne til hver plante, kan du alltid få hjelp på hagesenteret med den slags opplysninger.

Et antall mellom 5 og 9 pr. m2, avhengig av de enkelte plantenes størrelse, er sjelden feil.Nederst på skissen markerer hun til slutt hvilke farger som tilsvarer de ulike staudene.Og så er skissen klar.

Alle tanker er på papiret, og det er lett å gå videre – både med innkjøp av planter og med selve opparbeidelsen av bedet.