I noen tilfeller velter de rett og slett til siden på grunn av grenenes tyngde. Det har skjedd her.Men du kan fint styre veksten på sommerfuglbusken, hvis du tynner den ut med litt omtanke.Her er buskens vekst dessuten hemmet av grenene fra naboens trær og en kristtorn i egen hage.

Jane går resolutt til verks, og sager av de generende grenene. Når du sager i trær, så husk å sage tett på stammen, men først etter selve grenkragen. Det er den fortykkelsen som går ut fra stammen til grenen.

Da tetter hullet bedre enn hvis du skjærer helt inne ved stammen, hvor snittet også blir større.Jane undersøker først hvordan grenene beveger seg i busken, og hun legger selvfølgelig merke til hvor de ender.

Hennes mål er å få busken tilbake i en god fasong, hvor den ikke lenger ser verken tynget eller veltet ut. Hun klipper og sager seg vei gjennom busken, mens hun fortløpende holder øye med hvor busken kan vokse videre og skyte på nytt.

Her er f.eks. et langt skudd som kan fortsette veksten oppover, så derfor er det opplagt å klippe grenen like før dette skuddet.Fjern også fortløpende det du kan se er vissent.

Innimellom er det noen store grener som blir fjernet. Og det kan også være nødvendig å sage i flere omganger, hvis du ikke kan komme ordentligt til.Se godt på de enkelte grener før du sager.

De små knoppene indikerer hvor det kan komme nye skudd. Og akkurat som med roser, sager du like over der du ser en knopp som du gjerne vil ha til å skyte.

Sager du lengre ute, sitter det kanskje en annen knopp på baksiden som vil skyte i stedet, og da vil veksten fortsette feil vei – altså inn i busken.

Det har etter hvert blitt riktig mye borte av busken, og det er like før haugen med avklipp er større enn det som er igjen på selve busken.Men det letter unektelig mye, og busken er etter hvert i ferd med å få en fin fasong. Busken er ferdig nå.

En hel del lettere enn før. Det ser alltid litt voldsomt ut til å begynne med når man har tynnet ut på denne måten. Men sommerfuglbusker kan gjerne tåle å bli skåret helt ned, så den blir tidsnok stor igjen.