Du kan lettere styre tomatplanten i drivhuset hvis du fjerner alle sideskudd fra hovedstilken. Da kommer det både mer lys og luft til planten, og det forebygger på lengre sikt ulike typer soppsykdommer. Det er optimalt å fjerne sideskuddene når de er minst mulig.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Alt om drivhus

Sideskuddene stjeler nemlig energi fra resten av planten, til den selv har utviklet blader og effektiv fotosyntese. Brekk skuddene av i stedet for å klippe. Det skader planten minst mulig, og reduserer samtidig risikoen for soppsykdommer. I midten av plantesekken blir det plass til et par små rødbladede basilikum.

Det skal også være agurker i drivhuset. De skal plantes i denne plantesekken, som Annika bare plasserer direkte på hellene. Gi først sekken en omgang massasje, så jorda blir løs og god å jobbe med.Husk også drenshull på undersiden, slik at eventuelt overskuddsvann i vekstperioden kan renne ut.

Øverst skjærer Annika et rett snitt. Da holder hun styr på innholdet i sekken. Vær oppmerksom på at du ikke planter agurken dypere enn den sto i den opprinnelige potten. Agurker utvikler veldig lett rothalsråte. Hun planter to forskjellige sorter, som senere skal beskjæres på forskjellig vis.

Den første en helt vanlig agurk, den neste er en gammel sort – en sitronagurk.I midten er det plass til en krydderurt. Her er det små dusker av bredbladet persille som får lov til å gro. Annika anbefaler at du nøyer deg med to større planter i én plantesekk, og så fyller opp med en mindre krydderurt i midten.

Tre agurker – eller f.eks. tomater – vil med tiden få altfor mye fylde, og veksten blir for tett til at luften kan sirkulere godt nok til å unngå soppsykdommer.Til slutt må den nytilplantede plantesekken vannes. Nå må plantene få tid til å etablere seg og begynne å vokse, før det blir nødvendig å binde opp agurkplantene.

Ei uke senere er Lene i gang med å plante ut chili. Hun foretrekker alltid å plante chilien i krukker. Det er det to grunner til. For det første kan chilien være tilbøyelig til å få lus. Skjer det, er det lett å flytte krukken ut av drivhuset og behandle dem mot skadedyrene.

For det andre er det forholdsvis lett å overvintre chiliplanter innendørs. Og en overvintret chiliplante gir et stort forsprang på tidlige frukter det kommende året. Også i dette tilfelle er det lettere å slepe chiliplantene med inn når de først er etablert i en krukke.Hun planter chilien i 10-liters krukker. Det gir størst utbytte.

Chiliplantene reagerer mye på jordvolumet, så jo mindre potte du velger, desto mindre plante og dermed færre frukter får du.Den store krukken skal være vert for to tomatplanter. De kunne gjerne plantes i jorda, men krukken gir mulighet for på sikt også å flytte tomatene ut av drivhuset, så det blir bedre plass til noe annet.

Krukken får en sidekamerat. I den skal det være stangbønner.Men først gjør Lene klar tomatplantene. De får litt vann, og de nederste gule bladene river hun av. Og så skal de bare plantes godt i krukken. De får et pileflett-stativ å lene seg oppetter.

Pileflett er en dekorativ støtte, og hvis planten senere skal flyttes ut, er det noe lettere i dette stativet enn hvis planten var bundet opp med en snor.Så er bønnene klare til utplanting.Også her blir det plass til to planter i krukken, og de får likeledes et stativ av pileflett å klatre i.

Det er ikke nødvendig, men det skader på den annen side heller ikke å tenke litt over de visuelle virkemidlene i drivhuset. Resultatet blir pent og variert, og så kan man gå og glede seg over synet i mellomtiden.

Forskjellige potter med rosenmynte får plass på hellearealet sammen med krukkene med chili. Det må også ryddes litt opp for å gjøre plass til de neste tingene. Og da vi skal plante noen av vekstene direkte i drivhusjorda, er det nødvendig også å luke. Overfor helleområdet ligger det noen rør under den svarte duken.

Derfor foretrekker Lene å dyrke i plantesekker her. Hun masserer sekken godt, så jorda blir lett å jobbe med. Og deretter skjærer hun hull – både i bunnen til drenering og i toppen til plantene.

Bunndrenet hjelper for øvrig plantene til å søke nedover og ut i drivhusjorda når de er etablert. Det gir dem både mer plass til røttene, og samtidig får plantene mulighet for også å søke etter vann i drivhusjorda under sekkene. Den ene sekken planter Lene til først med en aubergine og deretter en pepperplante.

Hun bruker for øvrig alltid hvite plantesekker, fordi røttene lett får det altfor varmt i svarte sekker.I den andre planter hun to melonplanter. Hun kan ikke dy seg for å snuse på røttene. De lukter nemlig deilig av melon, så allerede nå kan man begynne å glede seg til frukten.

Både pepperfrukt og aubergine får en blomsterpinne hver til å begynne med. De blir om lag en meter i høyden begge to. Og så er det tid for å vanne. Men for all del ikke for mye. Jorda må ikke bli gjennomvåt, slik at du kan klemme vann ut av den når du klemmer den.

Da er det for mye, og det er faktisk like farlig for plantene som om du vanner dem for lite. Men i realiteten kan du ikke sjekke plantesekken for om den er passelig vannet før det har gått noen timer.

Det tar nemlig litt tid for vannet å bli fordelt i sekken. Så heller litt for lite i første omgang enn altfor mye. Og nå når Lene først er i gang med vannkannen, får også de to krukkene en omgang. Bønnekrukken er flyttet, for jorda her skal graves godt gjennom i et spadestikks dybde.

Her skal det blant annet dyrkes forskjellige krydderurter og bladgrønt. Det hele står klart i denne kassen.Også her sniker det seg inn et par tomatplanter. Resten av kassens innhold plasserer hun først på jorda for å få en fornemmelse av den innbyrdes avstanden. Så er det plantetid. Først en basilikum.Og en purreløk.

Deretter plukksalat i forskjellige nyanser, som må deles fra potten og plantes enkeltvis.Og slik fortsetter hun, til alle de grønne og røde sakene er godt i jorda og heretter bare skal ha tid til å etablere seg og deretter gro.Enda et par krukker skal plantes til. Den ene med sitrongress. Den andre med solbærsalvie.

Sitrongress er lekkert som krydder i asiatiske retter. Den er ikke hardfør, men den kan overleve vinteren hvis den står inne. Derfor er krukken et godt valg til denne planten. Det samme gjelder solbærsalvien, som for øvrig er god i en kopp te.

Enda flere småplanter og krydderurter kommer etter hvert til. Noen skal bare settes i gang i drivhuset, andre blir her hele sesongen. Men i det store og hele er drivhuset nå anlagt for denne vekstsesongen.