Peberplanten her er helt forkrøblet i sin vækst efter et hårdt luseangreb. Det samme er denne aubergine. Den røde basilikum ser egentlig fin ud på oversiden af bladene, men så snart man kigger nærmere efter, er der tydelige tegn på lus.Også mynten har tydelige tegn på lus.

Det ses på bladenes underside, men der er også spor efter lusene i det øverste jordlag i potten. Det hvide drys er lusenes ham, som de skifter i takt med, at de vokser. Lusene kan formere sig eksplosivt, så det handler om at bekæmpe dem effektivt.

Lene behandler de frugtbærende planter med en økologisk godkendt insektsæbe. Hun sikrer sig, at planterne ikke får direkte sollys under behandlingen. Sæben vil nemlig skade planterne, hvis de står i solens stråler. Derfor stiller hun dem også i skyggen efter behandlingen.

Basilikummen derimod skal blot have en god gang vand. Tanken om sæberester på de ellers velsmagende blade tiltaler hende ikke. Lusene sidder typisk på undersiden af bladene. Derfor vender hun planten på hovedet, mens hun tømmer vandkanden. Det gavner nemlig ikke planten, hvis jorden bliver dyngvåd.

Så ville den tværtimod blive endnu mere modtagelig over for skadedyrene, og det kan sætte væksten helt i stå. Trykket er imidlertid ikke kraftigt nok til at spule lusene væk. Derfor allierer hun sig også med vandslangen.

Det gælder om at være omhyggelig med at spule, så hun tjekker jævnligt planten for at se, om der stadig gemmer sig enkelte dyr.

For at sikre sig at lusene ikke spreder sig til de andre planter i drivhuset, får de behandlede planter dog plads uden døre for natten.