Men ved nærmere ettersyn er det mange andre dyr enn bare lusa. Det er blant annet forskjellige såkalte nyttedyr, som lever av å spise lusa. I drivhuset kan det imidlertid være nødvendig å gi de plantene man dyrker litt ekstra hjelp til å stå imot, hvis skadedyr invaderer plantene.

Det er nok et fåtall som har lyst til å bruke kjemi når det dreier seg om frukt og grønt som vi har gledet oss til å spise. Men det er hjelp å hente på annet vis. For man kan kjøpe forskjellige nyttedyr via internett.

Lene har bestilt en pakke med forskjellige nyttedyr, som kan hjelpe med biologisk bekjempelse av de typiske skadedyr man sliter med i drivhuset.Det følger en veiledende beskrivelse med pakken, som forteller hvordan du setter ut nyttedyrene. Men husk at de ikke må plasseres i full sol.

Plastbøtten her inneholder f.eks. snylteveps og gallmygg – både i puppeform og som levende dyr. Disse nyttedyrene er gode til å bekjempe bladlus. Derfor setter Lene bøtten ved den lus-plagede dillen, men også melon og pepper er ofte ofre for bladlus. Man åpner bare bøtten, så finner nyttedyrene selv vei til lusa.

Agurkene er svært tilbøyelige til å bukke under for spinnmidd. Det dukker ofte opp i plantene tre uker etter planting. Derfor har Lene bestilt rovmidd, som spiser eventuelle spinnmidd-larver. Det er heldigvis ikke spinnmidd i agurkene her, men Lene bruker dem likevel forebyggende.

De skal helles forsiktig ut på agurkenes blader, men bare på de bladene som ikke er i fullt sollys.Også meloner, pepper, auberginer og bønner får et forebyggende dryss med rovmidden. Det samme gjelder chiliplantene. Røret plasserer Lene til slutt ved roten av agurkplanten. Da kan den siste rovmidden selv kravle ut.

Endelig er det disse små pappskivene, som inneholder pupper med såkalte mellussnylteveps. Mellus kalles også hvite fluer, og de er spesielt glade i både tomater, agurker og pepperplanter.

Mellussnyltevepsene legger egg i mellusenes larver, som deretter vil dø. Pappskivene med de svarte puppene setter man bare på de plantene som er i faresonen. Husk å plassere nyttedyrene i skygge.

Dermed gjenstår det bare å la naturen gå sin gang, og håpe på at nyttedyrene minsker mulige skadedyr.