Denne tomatplanten er angrepet av gråskimmel. Den har formodentlig hatt en liten skade et sted, hvor soppsporene har funnet vei. Gråskimmelen har raskt fått den store stilken til å visne ved roten, men det er fortsatt et lite ekstra skudd som kan vokse videre.

Stilken som er visnet har imidlertid forsøkt å danne luftrøtter i et forsøk på å overleve. Derfor stikker Annika planten i en ny potte, selv om den ser noe slapp ut. Så får tiden vise om den faktisk kan reddes. En annen typisk soppsykdom i drivhuset er potetskimmel.

Den viser seg ofte fra midt på sommeren, som denne brune flekken på bladene. Soppen kan utrydde tomatplantene i drivhuset på ganske kort tid, hvis det er varmt og det er høy luftfuktighet.Først ses brune flekker. Senere angriper skimmelen også frukten, som blir svartbrun og deretter vil råtne.

Det beste du kan gjøre er å fjerne de angrepne bladene så snart du oppdager dem. Vær ekstra oppmerksom fra slutten av juni måned, hvor skimmelen herjer med potetene i kjøkkenhagen og derfra smitter tomatplantene.

Legg ikke de angrepne bladene i komposten. Her kan du risikere at soppsporene overlever og blir et problem for deg senere. Er været tørrere, vil det som regel være soppen meldugg som gir problemer. Den angriper særlig agurker og meloner, som tilhører drivhusets fuktighetselskende planter.

Her har melonplantens blader fått det karakteristiske hvite pulverdrysset som kjennetegner soppen meldugg.Det er mulig å bekjempe soppen med insektsåpe. Men den dreper også nyttedyrene vi har satt ut i drivhuset – eller som allerede finnes naturlig. Så vær forsiktig.

Et gammelt kjerringråd anbefaler å sprøyte de angrepne områder med skummet melk i stedet.Skummet melk kapsler inn soppsporene, så sykdommen ikke brer seg ytterligere. Det kan imidlertid være nødvendig å gjenta behandlingen, men husk at også skummet melk påvirker nyttedyrene.

En helt annen mulighet er å velge meldugg-resistente sorter allerede når du kjøper plantene dine.Her har den gamle svarte epleagurken nesten bukket under for meldugg, mens agurken ved siden av er resistent overfor soppen – og produserer derfor fortsatt friske blader.

De gule markeringene på bladene er det synlige beviset på at planten aktivt bekjemper soppsporene fra sidemannen. Den resistente sorten produserer stadig agurker, mens den gamle epleagurken har begynt å miste fruktene på grunn av soppangrepet.

Få uker senere er epleagurken stort sett død, og det er ikke annet at gjøre enn å fjerne den helt.