Her er det fenomenet griffelråte som møter Annika. Griffelråte oppstår allerede mens tomatplanten blomstrer. Men symptomene viser seg først på frukten flere uker senere – fortrinnsvis med en svart flekk i fruktens ene ende hvor blomsten har sittet. Det svarte området vokser i takt med tomatfrukten.

En tomat med griffelråte har på et tidspunkt manglet kalsium. Årsakene til det kan være mange: F.eks. en for høy konsentrasjon av gjødsel, som har hindret planten i å ta opp kalsium, et dårlig utviklet rotsystem, uttørking eller overvanning – eller vanning utelukkende med regnvann, som ikke inneholder kalk. Også temperaturer over 30 grader kan forårsake griffelråte.

Løsningen er som regel å skyggelegge drivhuset. Har du vannet med regnvann, så bruk springvann annenhver gang.Du kan imidlertid gjerne spise tomaten med griffelråte, hvis du bare skjærer bort det mørke området. Den smaker ofte ganske godt, for tomater utvikler mer sødme når de stresses.

En annen vekstbetinget skade er sprekker i tomatene. Det ser man som regel på godt moden frukt. Det skjer ofte når det er store temperatursvingninger mellom natt og dag. F.eks. når vi er langt ute i sesongen, og høsten er på vei. Noen sorter er mer tilbøyelige til å sprekke enn andre. Det gjelder særlig cherry- og bifftomater.

Du kan ikke forebygge sprukken frukt som sådan, men mye vann etter en kraftig uttørking kan være en medvirkende årsak til fenomenet. Et tredje vekstbetinget fenomen hos tomatene er grønnflekkede frukter.

De grønne områdene forblir grønne og harde, selv når tomaten modner. Årsaken er for sterk direkte sol på fruktene. Husk derfor å sørge for skygge til tomatene – f.eks. ved å kalke drivhuset.