For det er nemlig mens bringebærplantene blomstrer at bringebærbillene finner vei og legger sine egg i blomsterbunnen. Derfor må du ut og riste billene av buskene, f.eks. hver kveld i blomstringstiden.Finn en balje, og fyll litt vann i bunnen. Tilsett også litt oppvaskmiddel.

Såpen får overflatespenningen til å forsvinne, slik at insektene du rister av vil drukne i baljen.Slik må du daglig rundt og riste bringebærbuskene dine mens de blomstrer, hvis du vil unngå at billene legger egg.Dyrker du derimot høstbringebær, vil buskene blomstre noe senere – som regel fra midten av juli måned.

Det er som oftest etter bringebærbillenes eggleggingsperiode, og dermed kan du altså unngå å få mark i de bringebærene som modner sent.Her var ikke fangsten så stor, men én enkelt, liten bringebærbille ble det da. Insektene er døde, så Maren tømmer bare baljen på stedet med det samme.

Har knoppene på solbærbuskene dine svulmet underlig opp, som på disse grenene, kan du være sikker på at buskene er angrepet av den såkalte solbærknopp-gallmidden. De svulmende, runde knoppene kalles også for galler.

Midden er veldig liten – bare 0,2-0,3 mm lang. I én enkelt oppsvulmet knopp kan det gjemme seg mange hundre midd, og du kan ikke se dem med det blotte øye. I april-mai kravler de mange tusen midd ut av knoppskjellene, klare til å infisere de nye knoppene som blir dannet.

Problemet med midden vil ubehandlet vokse år for år.Derfor bør du sjekke solbærbuskene dine – helst like før løvet spretter. Er det oppsvulmede knopper, må de bort med det samme. Er det flere knopper, fjerner du hele grenen. Og er flere grener infisert, gjør du klokt i å grave opp hele busken.

LES OGSÅ: Skjeggkre: Slik kan du unngå skjeggkre

Alle infiserte grener må fjernes. Og kast helst grenene helt ut av hagen, gjerne pakket riktig godt inn under transporten, f.eks. i en plastpose, som her. Da risikerer du ikke at smitten sprer seg ytterligere.Både jordbær, bringebær, bjørnebær og vindruer kan bli rammet av soppsykdommen gråskimmel.

Soppen viser seg særlig når været er fuktig. Bærene blir grå og nærmest lodne. Plukk de angrepne bærene, og fjern dem fra bedet så snart du ser dem. Og sørg for at det er luft i og rundt planten, så den raskere tørker etter regnvær.