Hvis man overdriver dusjingen, vil de få flere problemer med soppsykdommer. Jordbærplantene kan f.eks. bli rammet av soppsykdommen gråskimmel. Derfor er det best å bare vanne jorda rundt plantene.For å unngå at vanningen forårsaker gråskimmel, anbefaler Maren at du legger en dryppslange i jordbærbedet.

Dryppslangen vanner plantene ved jorda. Det er det flere fordeler med. For det første unngår du at en del av vannet fordamper. På den måten sparer du altså på vannet.

Plantene blir heller ikke våte, så risikoen for gråskimmel minskes. Og ikke minst er det veldig enkelt å vanne med dryppslangen når den først er plassert i bedet.Vær oppmerksom på at du må fordele slangen i bedet slik at alle plantene får glede av vannet som kommer ut.

Bruk noen teltplugger til å feste slangen der hvor du vil ha den til å ligge.Dryppslanger fås i forskjellige lengder. Denne er i alt 15 meter lang, så det er rikelig. Klipp bare slangen til så den passer til bedet.Så skal dryppslangen bare tilkobles vannslangen – og dermed pipler det ut.

Hvor lenge vannet skal renne, må du ta på skjønn. Det avhenger både av jorda og hvor lenge plantene har tørstet. Men det er viktig å la vannet renne så lenge at jorda blir fuktig i de øverste 20-30 cm.Maren sprer et lag tørt gressavklipp over den fuktige jorda.

Det både holder godt på fuktigheten og forhindrer samtidig at det kommer jord på jordbærene. Jorda utstråler mest varme når den er bar, så vent med å legge ut gress eller halm til etter blomstring. Ellers risikerer du frostskader på blomstene.

Når bærene blir store og tunge, vil de nå legge seg på gresset i stedet for på jorda.Frukttrær og busker trenger også ekstra oppmerksomhet i tørre perioder.Er det tørt og varmt, kan trær og busker bruke opptil to liter vann om dagen.

Men du behøver ikke å vanne hver dag. Det er nemlig langt bedre å vanne mye på én gang, og så til gjengjeld bare gjøre det en gang iblant. I en varm og tørr periode bør du følgelig gi frukttreet ditt 20 liter vann med ti dagers mellomrom. Men det kan være vanskelig å vanne så mye på én gang.

Vannet renner nemlig lett vekk fra det tørste treet. Lager du en liten jordvold, vil den hjelpe deg med å holde på vannet. Men forbered deg på å ta de nødvendige pauser som må til før vannet synker underveis. En annen mulighet er å grave ned et drensrør ved treet.

Det beste er å grave drensrøret ned samtidig med at du planter treet. Men er du forsiktig med drenspaden, kan det gjøres senere, bare du passer godt på treets røtter.Drensrøret er perforert på sidene, så det vannet du heller i vil trenge ut i jorda i hele rørets lengde.

Når du vanner, må vannet få lov til å synke underveis. Vann gjerne litt helt inne rundt treets stamme i mellomtiden. I Marens hage er jorda forholdsvis tung og svært leirete.

Derfor tar det litt tid før vannet er trukket ned i jorda. Til gjengjeld holder denne jorda godt på fuktigheten når den først er gjennomvannet.